«EN AV DEM» SOM FÅR BARN TIDLIG

Jeg liker å tro at jeg alltid har vært ganske så fordomsfri, men når jeg ser tilbake på livet mitt, så kan det stadig vekk dukke opp minner og opplevelser som jeg ikke har husket på veldig lang tid – som kan antyde det motsatte. Kanskje er det umulig å være 100% fordomsfri? Det viktigste er kanskje uansett å være bevisst på det. Jeg er ganske sikker på at absolutt alle får et førsteinntrykk av noen, men samtidig skal det jo ikke mer enn et dårlig øyeblikk til for å gi et dårlig førsteinntrykk av seg selv. Dette trenger selvfølgelig ikke å være representativt for hvem du er.


Jeg var kanskje litt flau av å være «en av dem» som ble gravid tidlig, da jeg fant ut at jeg var gravid og jeg akkurat hadde fylt 16. Jeg tenkte at alle som ble gravide så tidlig – var av samme ulla. Jeg hadde ingen nevneverdige refleksjoner rundt det jeg i dag kan tenke at  var ulike mennesker, med ulik bakgrunn og ulike historier. Det var de som endte opp uten utdanning og som ikke kom seg noe videre i livet. Ja, jeg skammer meg over disse tankene, men jeg er i det minste ærlig.

Jeg tenkte at dette var stereotypen, umodne jenter som hadde tatt seg vann over hodet, og nå var jeg plutselig en del av den jeg også. Jeg husker jeg tenkte ofte at jeg ikke følte jeg passet inn i den firkantede boksen av fordommer i det hele tatt.  Akkurat det var nok med på å vise meg at normale, oppegående jenter også kunne få barn tidlig, uten at det var automatikk i at det var resurssvake mennesker, som kom fra resurssvake hjem.

Jeg hadde aldri klart å ta en abort på grunnlag av at folk kanskje ville tenke annerledes om meg, på grunn av min livssituasjon. Jeg kan huske at jeg syntes det var flaut å tenke på hva jeg plutselig kunne komme til å bli assosiert med, ettersom magen vokste. Jeg fikk til stadighet høre hva mange så for seg når de hørte ordet “ung mor”, og om jeg noen gang skulle være i tvil, så fikk jeg høre det da også. Likevel følte jeg virkelig ikke at jeg kunne ta abort på grunn av at andre ville tenke at jeg var “en av dem” unge mødrene. Noen ganger kunne jeg få høre at jeg i det minste skulle ha skryt for at jeg tok konsekvensene av handlingene mine, men det var det. Jeg for min del trodde ikke at man hadde sex med noen kun for å få barn, og følte det var en litt gammeldags tankemåte. Litt som å si at man spiser mat utelukkende for å bli mett.

Livet handler om så mye mer enn hva andre tenker om deg. Det har jeg virkelig lært de siste årene av livet mitt. Å dømme en hel gruppe mennesker på bakgrunn av en liten del av den, finnes ikke rettferdig. Jeg er ikke en stereotype, en tragisk skjebne, eller dømt til et liv hvor jeg aldri kommer meg noen steder. Jeg er like mye meg selv som det jeg var før jeg ble gravid. Samboeren min er ferdig med utdannelsen sin til høsten som han har tatt mens vi har fått to barn på to år, og jeg har skapt et eget liv sammen med min egne lille familie. I dag kan jeg si at jeg er stolt av å være “en av dem”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg