EN ÆRLIG OPPDATERING

Hei dere ♥ Er noen dager siden sist nå, men ville takke så mye for all respons på sist blogginnlegg. Setter utrolig pris på all støtten!

Den siste uken har vært en rimelig hektisk uke med både å lese en roman på godt over 400 sider, skrive romananalyse (som jeg snart er ferdig med) jobb med sosiale medier bak bloggen og i tillegg har jeg også fått en annen jobb som jeg stortrives i, også har jeg hatt vanlig, fysisk skole i de fagene jeg har dette året (historie vg3 + norsk vg3) i tillegg til tid med guttene mine og Fredrik, så her går det unna kan man si. Haha! En helt ærlig innrømmelse fra meg: Jeg kunne aldri gått tilbake med å utelukkende drive med sosiale medier. Det, til tross for at jeg vet at jeg ikke kommer til å tjene mer på noen annen “vanlig” jobb per nå. Det var helt fantastisk da jeg var gravid og hadde baby og småbarn, men når det kun er meg og guttene er i barnehagen, faktisk omsider på barneskolen også – så ville jeg gått på veggen av å sitte hjemme og kun skrive blogg hver bidige dag jeg ikke hadde hatt en skoletime – som jo vil være tilfellet en dag og noen timer både her og der når jeg kun har to fag på selve skolen. Jeg vil føle at jeg er nyttig for noe mer enn det, og vil ha muligheten til å gå til noe når jeg ikke har timer på skolen♥ Jeg har skrevet mer utfyllende om dette i DETTE blogginnlegget jeg skrev før sommeren.

Men nok om det! Ellers tenkte jeg å bli mer hverdagslig i bloggingen igjen, så i dag skal jeg vise dere en liten handel. Vet at det er noe dere vanligvis liker veldig godt. Har også fått spørsmål på Snapchat om når jeg skal dele smoothie-bowl blogginnlegget og det kommer, men jeg må bare ha en ledig dag til å få planlagt, tatt bilder, skrevet ned alle oppskriftene osv. Så det kommer, men ikke helt enda♥

Druer som snacks til barna ♥ Klementiner som snacks til barna ♥ Grønnsaker og poteter til middager ♥ Pinjekjerner og cashewnøtter til salater ♥ Spaghetti til middager ♥ Ketchup ♥ Vegansk melk basert på kokos med ekstra tilsatt av vitaminer og mineraler (Elsker denne i smoothies for å gjøre den mer næringsrik! Tips for dere som ikke får i dere barna så mye grønnsaker også) ♥ Minipannekaker som snacks til barna ♥ Lime til smoothiene mine ♥ Vegansk karamellpudding ♥ Havrebasert fløte med pepper ♥ Kikerter (Spiser sprøstekte kikerter hver eneste dag, så mettende og godt!) ♥ Mexicansk brus med smak av mango, guava og ananas (litt motivasjon til sene kvelder med skolearbeid) ♥

Håper dere har hatt en fin start på uken! Vi har jo allerede rukket å komme til onsdag, så det har gått fort. Vi snakkes!

“Hæ, er dere fremdeles sammen?”

På onsdag var det nøyaktig 7 år siden jeg ble sammen med Fredrik for aller første gang ♥ Dagen ble feiret med middag ute på kvelden. Barna sov hjemme og farmoren deres passet på så lenge.

“Hæ, er dere fremdeles sammen?” kan jeg få spørsmål om fra bekjente fra tid til annen. Man trenger ikke akkurat være hjernekirurg for å forstå at mange både er og virker ganske overrasket over akkurat dét. Men det gjør meg i grunn ingenting. For jeg forstår det.

Ofte får jeg høre at vår historie er “en solskinnshistorie”. På en måte ja, og på en annen måte nei. Vi vet hva statistikken sier om unge foreldre og at de fleste ikke holder sammen. De aller fleste, faktisk. Men samtidig er det ikke sånn at vi bare har hatt flaks heller, med å treffe noen såpass tidlig i livet og så ende opp med å bli hos dem. År etter år. Det er en beinhard jobb å få et forhold til fungere, og vi har hatt en god kombinasjon av flaks og et gjensidig ønske om å jobbe med forholdet vårt. Hvis noe er ødelagt, så vil vi reparere det sammen, ikke kaste det bort.

Det er utrolig fint å kunne vite at jeg traff Fredrik da jeg bare var 15 år gammel, og at vi fremdeles sitter sammen den dag i dag – tross alle utfordringer vi har møtt på. Og det kjennes definitivt ut som det eneste rette♥

jeg er stolt

Hei dere♥ Håper dere har hatt en fin helg! En av guttene våre har sovet borte i natt, så vi har fått litt ekstra kvalitetstid med den (snart) 4 år gamle gutten vår. Ellers har vi hatt en rolig, familievennlig helg og kost oss masse! Spist fredagstaco, gått tur, handlet, slappet av… Og andre, obligatoriske småbarnsforeldre-ting som å se Vaiana-filmen på Disney+ femtentusenganger. Noe sånt. Vi har til og med rukket å feire litt.. Eller, feire og feire – første måneden min som vg3-elev er overstått nå, så vi feiret egentlig det, men brukte det aller mest som en unnskyldning for å spise søtbakst. Haha, eller jeg gjorde i hvert fall det.

Ganske sprøtt hvordan tiden flyr. Nå er det under et år til jeg har studiekompetanse i boks med karakterene mine som jeg har jobbet så hardt for, neste uke er det 7 (!!!!) år siden Fredrik og jeg ble sammen for første gang, vår eldste sønn begynner på skolen om under et år, vi planlegger å ha kjøpe bolig. Skulle ønske den 16 år gamle, gravide-versjonen av meg kunne se meg nå, for nå kjenner jeg meg ganske stolt og livsglad altså♥

Kanskje vi bare skulle ha feiret det, istedenfor.

ærlig talt

Funkygine får mye pes om dagen for å ha lagt ut et ammebilde av seg og sin 2-årige sønn på Instagram. Folk kritiserer og mener mye i kommentarfeltet på nyhetssider på Facebook, Instagram, nettforumer, ja, jeg kunne faktisk nevnt i fleng. Men jeg velger å la være, for det er ikke poenget her.

I Norge anbefales det at man fullammer til 6 måneder samt delammer til 1 år, og WHO (Verdens helseorganisasjon) anbefaler amming i tillegg til annen mat frem til 2-års alder. Helsefordelene for barn ved amming (som virkelig ikke bare er småtteri) er vel også de samme selv om barnet bikker 2, for hvorfor skulle de avta med alderen? Så lenge mor og barn trives, så ser jeg ikke hvordan ammingen på noen som helst måte kan føre til noe negativt.

Så hvorfor skal da andre utenforstående legge seg opp i hvor lenge en mamma velger å amme barnet sitt? Det burde virkelig være helt opp til en selv. Jeg forstår selvfølgelig at bloggere og influencere er nødt til å regne med reaksjoner på hva de legger ut, men jeg mener også at det er ganske skremmende å se at så mange mennesker reagerer med kvalme over at en mor ammer sitt barn.

For hvor er alt ramaskrik når man ser bryster i andre sammenheng i samfunnet vårt?

Hvor er alle kvalme kommentarer når bryster synes ellers? I undertøyskampanjer, drøye bilder av jenter på Instagram, og så videre? Hvis ammingen i seg selv er det som gjør deg kvalm, så er det antakeligvis fordi du har blitt vant med at bryster kun sees i en sammenheng hvor de seksualiseres.

Og jada, mange er lite begeistret over selve ammebildet fordi man deler noe ganske privat mellom mor og barn, som man på mange måter deler på vegne av barnet, hvilket barnet ikke kan samtykke i. Jeg kan ikke si at jeg ikke er en av dem, men det handler mest om at jeg er lite begeistret for massiv eksponering av barn i utgangspunktet. Saken er riktig nok bra, for normalisering av amming er noe vi skulle sett mer av i et samfunn som bare synes det er greit å se en lettkledd kvinnekropp så lenge den er seksualisert. 

Hvis naboen, en bloggerkjendis, eller ei venninne av meg, vil amme barnet sitt til det er 10 år om så – hva angår det meg, og hvorfor i alle dager skulle det vært av noe betydning for meg? Jeg tror at vi glemmer at vi ikke må ha en mening om absolutt alt.

Fordi, som forelder må jeg bare lære å velge mine kamper, på samme måte prøver jeg å velge å ytre meningene mine om ting som faktisk betyr noe.

SYKE BARN SKAL IKKE VÆRE I BARNEHAGEN!

Det er høst, og selv om coronaviruset fremdeles herjer i store deler av verden, tar dessverre ikke andre virus og sykdommer ferie av den grunn. Med små barn i hus, blir det noen runder i løpet av et år – men spesielt høsten og vinter er ille. Jeg sier ikke at jeg har opplevd mye av akkurat dette selv, men jeg vet jeg snakker på vegne av flere enn meg selv når jeg skriver dette – for når barnehagene må sende ut meldinger på meldinger hvor man informerer om samme sykdom som bryter ut igjen og igjen. Er det ikke noe som skurrer litt når barnehagene må gjøre nettopp dette? Skal vi trenge å få påminnelser om at vi ikke må sende syke barn i barnehagen for endte gang?

Jeg kjenner på det selv de dagene jeg må være hjemme fra skolen på grunn av syke barn. Selvfølgelig tenker jeg først og fremst på min kjære gutt som er blitt syk og trenger ro og hjemmetid, men jeg blir unektelig stresset på grunn av skolen og det faktum at jeg føler at jeg burde være der. Og jeg følger et redusert skoleløp på videregående: Jeg kan derfor ikke en gang forestille meg hvordan det må være i en jobb hvor man er under mye press og på sett og vis er uerstattelig de dagene barnet blir sykt. Jeg forsvarer såvisst ikke at noen bevisst sender det syke barnet sitt i barnehagen, jeg sier bare at jeg skjønner at man som forelder kan føle at man skulle ha vært på jobb. For hvor ofte passer det egentlig inn i kalenderen at barna blir syke? Aldri. Spesielt ikke om man har brukt opp antall sykt-barn dager, som svært raskt blir borte i den verste influensasesongen om høsten..

Faktum er at det kanskje føles lettere for deg når du leverer barnet ditt sykt i barnehagen og vet at det trolig går greit en kort dag eller hvert fall frem til lunsj, når virkningen av febernedsettende avtar – men du gjør det veldig mye tyngre for familiene til de andre barna i barnehagen, for de andre små som får sykdom på rundgang, og ikke minst for de ansatte! Fantastiske ansatte som tar godt vare på barna våre hver eneste dag – er det noen jeg virkelig vil ta hensyn til, så er det definitivt dem. Og vi burde alle gjøre det vi kan for å spare hver enkelt familie for belastningen det er å ha et sykt barn hjemme. Fraværet totalt blir så mye, mye større, og det går utover så mange, mange flere enn det trenger å gjøre.

I verste fall kan man uheldigvis bli grunnen til at mange familier ligger nede for telling, og/eller at ansatte må skaffe vikarer som i verste fall kan føre til underbemanning i barnehagene og på de ulike avdelingene. Og nå med coronaviruset, hvor det er lav terskel for å måtte teste seg for viruset (selv om man kanskje bare har blitt smittet med den årlige influensaen) og bare det å måtte drasse med seg små barn som også må teste seg, hvor man i tillegg vil være nødt til å bli i isolasjon til man har fått prøvesvarene sine… Den belastningen ønsker vi nødig å utsette andre småbarnsfamilier for.

Det er en grunn til at det skal gå 48 timer etter omgangssyke før barna kan sendes i barnehagen igjen, og det er en grunn til at man burde ha en feberfri dag hjemme før de små er klar for en ny, travel og innholdsrik dag i barnehagen. Om du ikke følger rådene og det ikke går utover deg, så går det nesten garantert utover noen andre.

Det er alltid viktig at vi ikke sender syke barn i barnehagen, men det er spesielt viktig akkurat nå.

Gjerne del blogginnlegget videre♥

UNNSKYLD

Noen ganger kan følelsen bare komme som kastet over meg. Når du gir meg en stor klem, når du ser meg i øynene, eller når jeg holder hånden din – gående – på vei hjem fra barnehagen en kald høstdag.

Uskyldige deg. Bare god og snill, langt inn i sjelen.

Aner du hvor heldig du er? Det tror jeg ikke du gjør.

Men jeg aner. Jeg aner hvor mange små det finnes der ute som ikke er like heldige som deg. Det å vite at andre 3-åringer, akkurat som deg, lider og har det vondt, kan komme som kastet over meg og sette meg helt ut.

Må slutte å følge nyhetssider, må slutte å se på nyhetene i seg selv, må se bort når jeg innser at avisoverskriftene som står borte ved kassa tyder noe jeg den mandagsettermiddagen i køen på butikken ikke er i stand til å ta innover meg. Orker ikke, klarer ikke.

Skammer meg noen ganger for å ikke klare, for å ikke orke, og for å pause de sakene og nyhetene som rett og slett blir for mye. For det føles som å behandle virkeligheten deres som en film jeg bare pauser når det blir for jævlig å se på.

Prøver å hente meg inn igjen og akseptere at jeg bare er et menneske.

Alt ene og alene fordi deres uskyldige liv av en eller annen grunn ble valgt til å være et annet sted i verden, og at ditt uskyldige liv ble valgt til å være her hos oss. Hos meg, og hos pappaen din. Alltid trygg og varm.

Som vi elsker deg.

Akkurat som vi vet at foreldrene til andre barn i andre deler av verden elsker dem, til døden.

Mine barn ble ikke født inn i Norge fordi deres liv er verdt noe mer enn andre barns. Og barna som ikke var like heldige ble ikke født der de er fordi deres liv er noe mindre verdt.

Så selv om de aldri i livet vil kunne høre meg, er jeg nødt til å si det likevel: Unnskyld at mine barns liv er mer verdig å leve enn dine barn sine.

Klikk HER for å signere aksjonen til Redd Barna om å evakuere barna fra Moria NÅ.

NEI, DU VET IKKE ALLTID BEST SELV!

Den siste tiden har det blusset opp igjen en debatt om matvare-anbefalingene for gravide. Anbefalinger som er satt for å i hovedsak unngå parasitten Toxoplasmose og bakterien Listeria, sammen med miljøgifter, bakterier og fremmedstoffer som kan smittes over på den gravide gjennom enkelte matvarer – som derfor frarådes. Enkelte mener at man bare kan trosse anbefalingene uten problemer, og at man bør lytte til seg selv istedenfor.

Og er det en ting jeg tenkte mye på da jeg gikk gravid, så var det å følge disse anbefalingene. Derfor blir jeg litt irritert og satt ut av hvordan noen gravide og mødre tilsynelatende forsøker å ufarliggjøre det å trosse de norske anbefalingene for hva som er trygt å spise for gravide.

Som du sikkert allerede har skjønt, ja, jeg var absolutt en av dem som fulgte hvert eneste råd fra matportalen fra punkt til prikke da jeg gikk gravid.

Turte jeg spise en litt for rød biff? Nope. En kyllingpåleggs-pakke som hadde ligget åpen i kjøleskapet i over fire dager? Aldri i verden. Så da var jeg vel hysterisk da, om hysterisk nå har utviklet seg til å bli definisjonen på en kommende mamma som følger anbefalingene satt av fagfolk som garantert vet hva de snakker om. Men så hadde jeg heller aldri tilgitt meg selv dersom noe skulle skje på grunnlag av at jeg ikke kunne velge noe annet å spise.

Det er snakk om 9 måneder av livet ditt, hvorfor ikke bare følge anbefalingene som er satt? Anbefalingene er ikke satt opp for moroskyld. Ei heller er de satt opp fordi noen vil være kjipe, eller for å være irriterende for deg som hormonell gravid som kan finne på å irritere deg litt over listen når du har skikkelig lyst på salami eller brieost. For det å ha lyst på, kan jeg absolutt forstå.

“Men sjansen er jo så liten for at den maten man spiser som er forbundet med en risiko inneholder parasitten/bakterien som er farlig for barnet i magen”

Satt på spissen, så er det veldig mye som er lite sannsynlig, men som likevel skjer. Er sjansen verdt å ta for å spise en spesifikk matvare, når det virkelig finnes SÅ mye annen trygg mat man kan velge i? Dessuten tror jeg at det mest naive vi kan tenke på generelt grunnlag, er tanken om at «det skjer ikke meg».

Det er greit at du personlig velger å trosse anbefalingene, men du bidrar til en normalisering av det å trosse disse om du har en stor instagramkonto, blogg eller lignende og i tillegg skriver om at du er lei av alle anbefalingene og velger å lytte til deg selv istedenfor. Beklager, men argumentet som går ut på at “man vet best selv” holder ikke mål når det er snakk om anbefalinger satt av fagfolk i helsedirektoratet og folkehelseinstituttet. Dette er ikke ment som noen skremselspropaganda, men fakta er at man ikke alltid vet best selv.

Nå er det riktig nok 4 år siden jeg selv gikk gravid, men èn ting kan jeg si: Og det er at jeg aldri har angret på at jeg fulgte anbefalingene. Jeg er derimot ganske sikker på at jeg ville ha angret, og følt meg passe dum dersom jeg hadde fått i meg en parasitt som er farlig for barnet i magen bare fordi jeg måtte ha en skive med salami.

NYE FAVORITTER + TESTRESULTATER

I samarbeid med NA-KD.COM

Hei alle sammen! Og riktig god lørdag. Før jeg begynner på innlegget: Jeg fikk et par spørsmål på Snapchat om jeg hadde testet meg for korona siden jeg har vært så syk (men nå begynner å nærme meg helt frisk) og svaret på det er selvsagt ja. Vi tok test en dag tidligere denne uken, og da var vi i isolasjon til vi fikk svar. Heldigvis hadde vi flaks og fikk svar på et døgn, og den var følgelig negativ. Jeg var 99% sikker på at den kom til å være negativ, så jeg var aldri bekymret sånn sett. Men det er greit å få gjort det uansett når Fredrik skal tilbake på jobb og jeg på skole. Jeg vet at hadde jeg vært i risikogruppen, hadde jeg satt umåtelig stor pris på at alle som var syke, på den ene eller den andre måten, tar testen for å være helt på den sikre siden. Så derfor gjorde vi selvfølgelig det for å være 100% sikre.

Å ta testen synes jeg heller ikke var så ille som “alle” skal ha det til, på en smerteskala fra 1 til 10 vil jeg gi den en 2’er kun fordi jeg ble litt svimmel etterpå. Personlig synes jeg det var uproblematisk. Fredrik derimot, synes veldig synd på seg selv og synes det var helvete på jord. Haha! Jeg synes jo det var litt festlig at han synes det var så ille, så vi har ledd litt av det her hjemme. Og med det er jeg klar for skolen på mandag og gleder meg til å komme tilbake ♥

I dagens blogginnlegg skal jeg vise dere noen av mine nye favoritter fra NA-KD ♥ Jeg har også en rabattkode som gir dere 15% rabatt på alle ordinære varer på Na-kd.com, bort sett fra salgsvarer selvfølgelig. Jeg har funnet frem mine favoritter og linket til dem, slik at dere kan sjekke ut mine favoritter – eller bare finne deres egne. Rabattkoden min er Enerberg15 og varer kun i 48 timer fra NÅ.

Favorittbuksa mi!! Beigegrå high waist bukse finner du HER ♥ Hvit bluse-topp med lange ermer HER

Sort, tynn strikkagenser med mønster HER

Rosa oversized cardigan fra den nyeste kolleksjonen til Emma Ellingsen HER

Blå cardigan med perledetaljer HER (Utsolgt i blå, men de har den i hvit, beige og grønn) ♥ Sort buksetights som er superbehagelig HER

Husk rabattkoden Enerberg15 for 15% rabatt og happy shopping! Håper forresten alle dere er friske. Tror det kan bli en ganske slitsom høst for både store og små med tanke på all sykdom som skal testes, og det faktum at influensa, høstforkjølelse og den type sykdom ikke tar pause bare fordi koronaviruset herjer. Uff! Ha en fin helg så lenge, så snakkes vi snart igjen. PS: Hvis du vil se mer av hvordan plaggene ser ut på, har jeg lagt ut en haul på Insta- og Snapchat-story. Klem fra meg!

EN GOD OG EN DÅRLIG NYHET

Annonse for Barnas Egen Bokverden

Hei alle sammen♥

Håper dere har en fin uke! Her er jeg i betraktelig bedre form, heldigvis. Guttene er ikke en gang noe syke, enda hvor dårlige både Fredrik og jeg har vært, er litt morsomt å se hvor godt immunforsvar de små får av å være i barnehagen, altså. Ellers går jo hverdagen sin vante gang selv om Fredrik og jeg begynner å bli bedre nå, men jeg kan nok ikke dra tilbake på skolen før på mandag da jeg må ta en koronatest først (selv om jeg er 99% sikker på at den kommer tilbake negativ så tar jeg den uansett, fordi jeg vet hvor mye jeg ville satt pris på det selv om jeg selv var i risikogruppa for viruset) og fordi jeg må rekke å bli helt frisk først.

Okei, så jeg velger å ta den dårlige nyheten først: Jeg har fortsatt ikke fått tilbake tilgangen min til Facebook-siden min. Den har over 6300 likerklikk og er noe jeg har jobbet lenge med, for å få et såpass stort publikum der inne. Jeg har ikke hatt tilgang på over en måned nå, og jeg er skikkelig oppgitt. Nå har jeg i hvert fall fått sendt et utfyllende dokument hvor jeg dokumenterer at siden tilhører meg og at det var jeg som opprettet den, så får vi håpe det ordner seg. Mister litt blogglyst når jeg ikke får nådd store deler av publikummet mitt fordi Facebook bare fjernet meg som administrator på min egen Facebook-side, men jeg har hørt fra andre som har fått siden sin tilbake ved å dokumentere slik jeg har gjort nå – så vi får bare håpe på det beste og krysse fingrene for at det går i orden♥

Den gode nyheten er at jeg har en ny kampanje til dere fra Barnas egen bokverden:

  • Gavekort på 1500,- ved innmelding i bokklubben deres for barn! Velg mellom 500 ulike barneprodukter (sengesett, barneleker, interiør til barnerommet og selvsagt (!) barnebøker)
  • Stiga-sparkesykkel for barn (velg mellom blå eller rosa) + to barnebøker!

Som alltid forteller jeg dere alt dere trenger å vite før dere melder dere inn, det inkluderer også det som vanligvis ville blitt skrevet med liten skrift. Her er informasjon om medlemskapet:

• Det eneste du betaler for å få velkomstpakken din sendt hjem til deg er portoen på 169,-

• Som medlem får du tilsendt såkalte hovedbøker. Dette er ikke så ofte, men for å få et helt gratis medlemskap må du avbestille hovedbøkene innen avbestillingsfristen – altså dersom du ikke ønsker å få dem tilsendt. Det er uproblematisk og fort gjort, kan gjøres på nettsidene deres eller via sms, ordretelefonen, eller mail. Avbestiller du hovedbøkene, får du altså et helt gratis medlemskap. Gjør du ikke det, får du de tilsendt men til en rimelig penge. Har du glemt å avbestille hovedbøkene, kan du også bare returnere (men du må da betale frakt for å sende tilbake)

• Det finnes ingen kjøpeplikt som medlem i Barnas egen bokverden, men du binder deg som medlem i et år. Det betyr i praksis ingen ting siden du ikke trenger å kjøpe noe som medlem, men du må da som allerede sagt huske å avbestille hovedbøkene via SMS, nettsidene deres, eller ordretelefonen – om du ønsker et gratis medlemskap.

• Når du har meldt deg inn får du får også tilsendt klubbens medlemsblad helt gratis ca. 20 ganger i året. I medlemsbladet får du en fyldig presentasjon av hovedbøkene og mange gode medlemstilbud på uendelig med bøker på nettsidene deres, som du kan kjøpe som medlem. Store avslag på barnebøker man kanskje ellers ville kjøpt for en dyrere pris på bokhandelen uansett (har selv sett barnebøker til blodpris i bokhandelen, som er billigere på nettsiden!) Du får også alltid fri frakt på bestilling av bøker på nettsidene deres, som medlem!

Klikk på bannerer under for å melde deg inn! Du kan også klikke på banneret om du er litt nysgjerrig og har lyst til å sjekke ut tilbudet! Du kan også tipse en venn eller familiemedlem med barn om dette tilbudet. Så ønsker jeg dere en veldig fin kveld videre ♥