HUN BLOGGEREN

Det er ikke veldig lenge til jeg kan dele en stor nyhet på bloggen, og jeg skal ikke bruke dette blogginnlegg for å melke det for alt det er verdt annet enn å nevne det i en bisetning i det som kommer til å bli et ellers langt blogginnlegg – men jeg vil faktisk heller bruke dette blogginnlegget til å åpne meg.

Eksponering av barn og kritikk

Jeg har tidligere nevnt at jeg har sluttet å eksponere barna mine på sosiale medier. Jeg kommer nok til å la noen babybilder av dem ligge ute på Instagram og bloggen – det fordi de uansett er rimelig ugjenkjennelig på disse bildene nå som de er eldre, og fordi et og annet gammelt babybilde ikke er problemet: Problemet er ukritisk eksponering. Jeg har hatt et bevisst forhold til eksponering fra starten, nettopp på grunn av kritikken jeg har mottatt på grunn av dette, men jeg ser selv at jeg har endt opp med å dele mange flere bilder enn jeg tenkte jeg skulle gjøre fra starten av. Ett og ett bilde i seg selv er kanskje ikke så mye å tenke på, siden jeg alltid har hatt fokus på at bildene skal være anstendige og fine, men summen av så mange bilder til sammen er noe annet.

Noe jeg synes er forbanna viktig som blogger, er at man må være mottakelig for kritikk og tilbakemeldinger. Noe jeg prøver å leve etter – selv om det er satt litt på spissen – er at om «alle andre» alltid tar feil og du selv alltid har rett, så kan det være lurt å gå litt i seg selv. I dette tilfellet sikter jeg da til eksponeringen av barna mine og at jeg har stått hardt på at jeg mener jeg kan eksponere barna mine og at det er uproblematisk så lenge man følger forholdsregler man har satt, mens det har vært en del blogglesere som har kritisert meg for dette og påminnet meg om hvorfor de mener det har vært kritikkverdig. Jeg følte meg etter hvert litt alene om meningen min om at eksponeringen var helt innafor, og da må man kunne være voksen nok til å se seg selv fra utsiden og revurdere valget sitt. Jeg synes det er viktig å kunne innrømme egne feil og mener det var feil av meg å legge ut så mange bilder av barna mine gjennom de siste årene, selv om bildene var “fine” i den forstand. Det skader dem nok aldri, men det gagner dem heller ikke.

Noe jeg finner litt frustrerende er for øvrig at jeg fortsatt blir kritisert for eksponeringen av barna selv etter jeg har sluttet. Jeg har satt i gang en prossess hvor bilder skal fjernes både fra bloggen og Google, men dette er ikke gjort over natten. Hadde jeg kunne skrudd tiden tilbake og ikke lagt ut den mengden bilder, ville jeg selvsagt latt være – men det er ikke fysisk mulig. Jeg har gjort en feil og gjør nå det jeg kan for å rydde opp igjen, og det håper jeg dere kan forstå.

Penger og topplisten

Noen ganger blir jeg litt lei av å føle at jeg ikke blir sett i havet blant bloggere som er ute etter å provosere og komme med uttalelser som kanskje ikke er helt det jeg ville definere som innafor, og at jeg blir satt i samme bås som enkelte bloggere som ikke takler kritikk eller at noen er uenige.

“INGEN bloggere tåler kritikk!”

“ALLE bloggere er narsissister”

“Bloggere selger sjela si for et par ekstra klikk og kroner”

Jøye meg så mye dumt jeg får tilbud om å reklamere for i uken! Ville jeg tjent dobbelt så mye av det jeg tjener nå dersom jeg hadde takket ja til alt? Jepp! Betyr det at jeg kommer til å takke ja til alt? Nei. Vi bloggere som ikke tenker at penger er det aller, aller viktigste – vi finnes faktisk vi også. Og det er trist at noen antar at vi ikke finnes. Som jeg skrev for et par uker siden: Det er ikke allverdens med penger som kan få meg til å reklamere for plastisk kirurgi, forbrukslån (Fikk mail om dette forrige uke og jeg fikk hakeslepp!) spill/casino-nettsider, pels eller annet som strider i mot mine verdier og prinsipper. Jeg er enormt takknemlig for hva bloggen og leserne mine har gitt meg, skrivingen og responsen jeg får på den og blogginnleggene mine betyr noe for meg. Litt klisje kanskje, men det betyr faktisk mer enn penger.

Tross at jeg synes det er ganske rart å være vitne til bloggere som fjerner alle kommentarer som ikke er utelukkende positive og som kanskje ikke takler det så greit å bli kritisert – savner jeg likevel flere refleksjoner og mer forståelse rundt hvorfor noen kan synes det er så uforståelig at enkelte bloggere kan synes det er vanskelig å bli kritisert. Som blogger deler mange veldig mye av livet sitt. Jeg gjør også det, selv om jeg prøver å begrense. Når man da blir kritisert på en krass måte, kan jeg forstå at det kan være lett å ta det personlig. For i motsetning til mange andre bedrifter, så er blogging, bloggere og deres bedrifter livene deres. Det handler i mange tilfeller om livene deres. Å føle at noen går til “angrep” på livet sitt og valgene man tar for seg selg og i noen tilfeller egne barn, tror jeg kan oppleves vanskelig. Her er det veldig lett å sitte på sidelinjen og si at man bør tåle kritikken når man har valgt å gjøre bedrift ut av livet sitt, men jeg tror det er enklere sagt enn gjort. Personlig mener jeg at det er essensielt å kunne tåle kritikk i bloggeryrket, men det er alltid viktig at man i det minste kan forsøke å sette seg inn i andres situasjon. Det tror jeg man har alt å tjene på.

Privat 

“Hun bloggeren” har jeg fått høre så mye om meg selv de siste årene. Jeg skal ikke slutte å blogge med det første.

Det har skjedd så mye annet i livet mitt de siste årene enn at jeg har blitt mamma og at jeg har drevet en blogg. Ikke at det er en liten jobb, men etter jeg ble mamma følte jeg ofte at andre tenkte at det var det eneste jeg var. Å være mamma er en stor del av meg, men langt i fra alt. Noen ganger har jeg synes at det har vært vanskelig å skulle balansere rollene som mamma, tenåring og blogger. Og jeg lurer på hvor mange runder jeg har gått med meg selv om hva jeg vil skrive om på bloggen, og hvordan jeg ønsker at livet mitt skal bli fremstilt. Og ikke minst, hvordan jeg ønsker å fremstille meg selv. Det er jo en makt man har på godt og vondt når man blogger.

Vet dere hva jeg synes er trist? Bloggere som skriver uten substans. Uten å vise at de tenker, uten å vise at de reflekterer, og stille spørsmål rundt ting. Hvor alt handler om det overfladiske. Jeg har aldri blitt misunnelig på et slikt liv, eller rettere sagt en slik fremstilling av livet.

Det eneste jeg ønsker er å fortsette å skape et godt liv for barna mine og meg selv – og skrive mer om det som betyr noe. For selv om du klikker deg inn på bloggen min og leser om hva jeg synes om en debatt eller om de nye barneklærne jeg har kjøpt, så er det jo ikke det jeg tenker på før jeg skal legge meg om kvelden.

17 kommentarer
  1. Jeg digger deg, jessica fordi du er så åpen og ærlig med oss.
   Synes at det er bra at du tenker på eksponeringen av barna. Men som du sier så tar det de å få fjernet bildene.

  2. Dette er bra! Du er ikke som de bloggerne du beskriver,- det skal du ha! Husk at eksponering innebærer langt mer enn fotografier.
   Fortsett å skrive masse masse! Du blir stadig bedre!

  3. Syns det er bra du holder barna utenfor bloggen jeg:)De har rett på privatliv:)En ting jeg mye tenker på hadde jeg likt å finne bilde etc om meg selv/rundt om på nettet,Nei.For jeg hadde ikne ett valg som barn det er foreldre sitt:)Vær råstolt i fine rammer på en vegg?Mer privat med de du ønsker?Det funker her:)Eksponerer IKKE mine på sosialemedier ;)Å nyter minnene med de uten “hele “verden skal kritisere;)Stå på du er IKKE som andre bloggere du er SÅ mye bedre!:)

  4. Godt du endelig har tatt til vett når det gjelder barna dine. Det som er trist er at du ikke har gjort det for lenge siden, at du ikke fulgte dine egne ord før du fikk Noah, da du sa at han ikke skulle eksponeres (i allefall ikke i stor grad). Du må gjerne fjerne bilder, men du fjerner de kun fra din blogg, dine områder, de mange bildene som er kopiert, lastet ned av andre, fremmede, får du aldri fjernet, de vil være på nettet til evig tid. Og antakelig dukke opp igjen og igjen, kanskje når guttene aller minst ønsker det. Jeg har prøvd å si det til deg mange ganger, men det var ditt valg, var svaret, og selvsagt var det det. Men det nytter som sagt ikke å angre, fjerne i ettertid. Det som er lagt på nett forblir på nett, er den beste leveregel, derfo bør alle tenke over hva de legger ut.
   Ellers så tenker jeg at om du legger ut ett og annet bilde av guttene, feks første barnehagedag, skoledag, pynta til jul, osv, så er det helt innafor. De fleste legger ut bilder av barna sine i sånne situasjoner, rett nok kanskje ikke for et like stort publikum, men igjen, det som først er kommet på nett, osv…
   Du har vel, om enn ubetalt (men like ille) reklamert for kirurgiske inngrep, om du ikke skrev det direkte, så ville det føre til at du ville føle deg bedre, mer perfekt (du hadde tenkte på det før du i det hele tat fikk barn), altså legitimerer du, som flere andre bloggere, at det er normalt.
   En annen ting, som kanskje bare er en bagatell, men hvorfor bruker du ikke ord du vet (sikkert) betydningen av? Fremmedord kan av og til bli en smule – ja fremmed
   Ble forøvrig litt merkelig fremheving av deg seg selv vs andre bloggere, men du om det

  5. Anonym: Hei du 🙂

   Som jeg er inne på i blogginnlegget – så får jeg dessverre ikke skrudd tiden tilbake. Hadde det vært mulig, hadde jeg gjort det. Helt enig i at alle bør tenke over hva de legger ut, og jeg tror ikke jeg har lagt ut noe som jeg tror er sannsynlig at guttene kommer til å skamme seg over i fremtiden. Med det sagt, tror jeg at jeg har tatt rett beslutning i at tiden var inne for å slutte med eksponeringen – ved å stille seg selv spørsmål om eksponeringen gagner dem, istedenfor å ha fokus på at det nødvendigvis trenger å skader dem på noen som helst måte.

   Jeg har aldri skrevet at operasjonen vil gjøre at jeg kom til å føle meg perfekt. Tvert i mot har jeg skrevet at: “Å gjennomføre denne operasjonen handler på ingen måte om å gjøre meg lykkeligere. Jeg har venner som har gjennomført slike operasjoner og jeg vet utmerket godt at man ikke nødvendigvis blir lykkeligere. Men dersom det kan få meg til å føle meg mer som meg selv igjen, så er jeg fornøyd med det. ” Helt enig i at jeg burde latt være å skrive noe om den i første omgang, men jeg håper det er mulig for deg å klare å se min side av saken og hvordan jeg tenkte. Som jeg alltid har vært med leserne mine, så ønsket jeg å fortsette å være ærlig. Jeg var klar over at det trolig ville bli vanskelig å skjule endringen med tiden ettersom jeg kom til å fortsette å blogge, og etter mye tenking kom jeg frem til at det lureste kanskje ville være å si noe om det, og etter det bare la det være og ikke ha noe gjennomgående fokus på det. Kjempeleit at jeg skrev noe om det i første omgang for det er utvilsomt et bidrag som er med på å normalisere slike inngrep, men for meg var intensjonen bare å informere lesere så ingen følte at jeg var en løgner. Det ville jeg for øvrig garantert få hørt, altså at jeg var en løgner, om jeg faktisk hadde endt opp med å ikke si noe i det hele tatt – så kritikk ville jeg nok fått uansett, men jeg er enig i at det var en uheldig feil. Jeg prøver å lære av feilene mine og ikke begå samme feil flere ganger.

   For øvrig vil jeg bare få med at jeg mener at det er en stor forskjell på på å ta silikon når puppene er “oppspist” av en unge eller to, og å ta det for penger man fikk til 18-årsdagen. Ikke at operasjoner er noe bra uansett, og man burde jo håpe at alle var fornøyde med seg selv uansett tilstand og alder – men jeg mener det er en viss forskjell.

   Hehe, jeg føler selv at jeg har et bredt nok vokabular (selv om alltid kan bli bedre, så klart!) og har ingen behov for å bruke ord jeg ikke vet hva betyr. Det skjedde for øvrig for noen dager siden at jeg hadde skrevet forholdsvis istedenfor henholdsvis, jeg hadde med andre ord forvekslet og jeg håper virkelig det er mulig å forstå at man kan gjøre slike feil en og annen gang. Under dette blogginnlegget fikk jeg også en kommentar som lød følgende: “https://snl.no/substans betyr noe ganske annet enn du (og veldig mange andre) tror…”

   Beklager at jeg skrev ordet substans i dette blogginnlegget om det ikke stemte – det er tydeligvis flere enn meg som har hatt en annen oppfatning av hva dette ordet betyr, enn hva det faktisk gjør. Stort sett føler jeg aldri at jeg bruker fremmedord jeg ikke vet hva betyr, annet enn hvis jeg gjør det ved en feiltakelse eller at jeg forveksler et ord som er ganske likt et annet 🙂 Jeg sitter og skriver blogginnleggene mine i flere timer av gangen, og selv om jeg føler jeg er veldig nøye med skrivingen min – så kan jeg dessverre ikke garantere for at det aldri vil forekomme noen feil.

   Jeg mente på absolutt ingen måte å fremheve meg selv VS andre bloggere. Det var overhodet ikke min intensjon – jeg føler meg ganske sikker på at de aller fleste som har lest bloggen min en stund vil beskrive meg som en jordnær blogger, og absolutt ikke et menneske som tror hun er bedre enn noen andre. Jeg ville bare dele noen refleksjoner rundt hvorfor jeg tenker at noen bloggere kan oppleve det vanskelig å bli kritisert, men samtidig få med at jeg personlig mener at det er svært viktig at man tåler kritikken når man driver en offentlig blogg. Og jeg føler jo helt ærlig at jeg tåler kritikken ganske bra selv.

   Jeg la også til at jeg synes det er trist å se bloggere som utelukkende har et overfladisk fokus, for det treffer ikke meg og med tanke på antall unge lesere som leser blogg – synes jeg personlig at det er trist med et utelukkende og jevnt over overfladisk fokus. Om jeg formulerte meg klønete, er jeg lei meg for det.

   Jeg tror at alle som kritiserer meg, også har gjort en feil eller to i løpet av livene sine. Derfor synes jeg det er litt rart at jeg opplever at det er så ekstremt lite rom for å gjøre feil. Men det er kanskje bare meg.

  6. Det skal godt gjøres å skrive en blogg som handler om å være mamma (fra en er 16) or ALDRI vise bilder av barna. Eg har ikkje blogg,men eg vet jo at det som opptar meg er hunden min og den er på ett titt og ofte. At du har andre tanker rundt eksponeringen av ungene nå contra før er vel også endel av å vokse, utvikle seg og endre meninger underveis…og merkelig nok skal det også kritiseres.
   Man kan ikkje gjøre alle tilfreds..det er umulig…eg ser andre som skriver om sine barn og viser bilder som ALDRI får e negativ kommentar….samme med folk som spise biff og griller laks og spiser pølser. ikkje en kjeft som slenger drit til dem om å bli vegetarianer. Men er likssom noen man bare skal ta noe på okke som. Ellers kan det være at de bloggerene nekter negativitet å farge bloggen og hverdagen sin? Ikkje vet eg
   Eg syns du skriver veldig reflektert for en på din alder -eg forstår ikkje de som på død og liv må sitte med lupe og lykter for å finne noe å pirke på -de må ha MYE tid eller lite hobbier 🙂 ha en magisk helg <3

  7. Du er så ung, du utvikler og lærer med tiden. Det gjør vi alle! Jeg synes du er fantastisk, den beste bloggeren og den med noe i hodet. Jeg forstår veldig godt at du føler du skiller deg ut positivt, herlighet hvor mange rosabloggere vi har på toppen. De sliter, kjemper om å være penest. Dessverre er få av de noe å se på i det hele tatt. Jeg er også opptatt av utseende og jobber litt som modell. Mitt hovedfokus er hvor smart jeg er, studiene er viktigst. Jeg har også en sønn, men er ikke på mange sosiale medier og har aldri delt bilde av skjønnheten vår.
   Stå på, aldri slutt å vær deg selv, du kommer lengst med det! En enestående mamma er du også tenker jeg.
   God klem

  8. Som du allerede vet er jeg svært engasjert i debatten om eksponering av barn på nettet. Det at du nå har tatt en annen vei der er ikke annet enn kjempebra og modent tenkt – det er ikke greit at du skal få kritikk for noe du selv har innsett har vært “feil”. Det er rett og slett trist. Jeg syns du er kjempeflink og du har virkelig tatt de aller beste valgene for DINE barn, det er jeg helt sikker på. Du virker som en beintøff jente så å fortelle deg at du ikke skal la deg tråkke på er det nok ingen poeng i, men vit at vi er mange som støtter deg og som heier på deg 🙂 Klem fra meg!

  9. Tror nok grunnen til at det fortsatt kalles eksponering er fordi det deles mye om barna selv om det ikke gjøres i bilder

  10. Anonym: Hei!

   Nei, kritikken jeg har fått når det kommer til eksponering selv etter jeg sluttet å publisere bilder av ansiktene deres – har gått direkte på at det “alt ligger så mange bilder ute av dem” og at det derfor er kritikkverdig uansett. At det ikke hjelper at jeg har sluttet å eksponere dem. Og det synes jeg er litt frustrerende, fordi jeg har innsett at jeg har gjort en feil og gjør det jeg kan for å rette opp i det.

   Jeg forstår selvfølgelig at eksponering også gjelder informasjon – og jeg har derfor sluttet å skrive om nærmere informasjon om barna. Blar du tilbake i arkivet, vil du se en markant endring fra før og nå – det er jeg veldig sikker på.

   Det stemmer at jeg fortsatt skriver om hverdagen min, men når det angår barna deler jeg bare det jeg mener er overflødig informasjon av hverdagen min (som jo også naturligvis de er en del av) som at vi har vært på kafe, at vi skal på ferie, at vi har kost oss på stranden samme dag osv. Dette er jo ting som hvilke som helst småbarnsforeldre kunne funnet på, og ikke noe som skiller barna mine ut i fra andre. Jeg ser ikke at jeg utleverer barna mine på noen måte ved å skrive om det som er såpass overflødig som at “vi har kost oss på kafe i dag” hvis du forstår?

   Vet ikke du hva du tenker om denne type “eksponering” men om du mener at dette er utleverende av barna mine, så hadde det vært supert å få innspill av deg til hvorfor du mener det er det. Det er bare et oppriktig spørsmål altså – for jeg mener bare at det er en veldig stor forskjell på den type “eksponering” og det å fortelle om legebesøk, helsestasjonbesøk med barna, ja – om mer privat informasjon da, som jeg ikke ser på nødvendig som å dele.

  11. Jeg mener ikke nødvendigvis det. Har fulgt diskusjon om eksponering generelt. Å dele at man spiser med barna er jo greit, men når det er snakk om når barna stater i bhg, hvordan de sover, hva de spiser etc. Blir det jo mye per personlig og privat.

  12. Modenhet har ingenting med alder å gjøre hvertfall, det beviser du. Jeg synes du skriver veldig bra, og er rett og slett ei god mor for gutta dine!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg