NOE MANGE HAR VENTET PÅ..

God lørdag dere! Her kommer ENDELIG blogginnlegget mange av dere har ventet på! En stor vegansk-matprodukt guide! Jeg har fått så mange forespørsler om å gjøre dette blogginnlegget, så her kommer det og jeg håper at dere liker det.

Istedenfor smør: Flytende margarin fra Eldorado (selges bl.a på Meny) Denne er overraskende god, og det kommer fra noen som har mislikt margarin store deler av livet sitt før jeg ble veganer. Det selges også to smøremyke versjoner av denne som er beregnet på brødskiva. Jeg er ingen fan av brød så jeg er litt usikker på hvilken av de to variantene som er veganske, men uansett er smøremyk rapskokos (Berit Nordstrand sin) mye bedre. Og den selges på Rema sammen med stort sett alle andre matkjeder, så den er veldig tilgjengelig.

Istedenfor rømme og matfløte: Oatly imat fraiche er en skikkelig god erstatter for rømme og retter du ellers ville brukt creme fraiche i – den har sort forpakning med hvit skrift. Når det kommer til matfløte er jeg veldig glad i den fra Alpro – altså soyabasert. Men jeg synes den kan bli litt “mye” om jeg bruker mye av den på en gang, så derfor har jeg pleid å vanne den litt ut av og til – eventuelt vannet den ut med litt kokt vann med grønnsaksbuljong i.

Istedenfor iskaffe: Er jeg ute på kafe bestiller jeg vanligvis bare frappe laget på soyamelk med vanlijesmak/karamelllsmak. Hjemme er iskaffen fra Alpro en av de beste jeg har smakt. Denne er relativt ny på markedet.

Istedenfor melk: Her kommer det litt an på hva du skal lage. I kaffe og smoothies bruker jeg alltid usøtet soyamelk, fordi jeg synes den originale blir alt for søt – så usøtet soya har jeg alltid stående. Men i matlaging opplever jeg at usøtet soya også blir for søt. Derfor vil jeg heller anbefale å bruke vegansk matfløte laget på enten havre eller soya som du eventuelt kan vanne litt ut, eller så ville jeg gått for Oatly imat fraiche.

Istedenfor sjokolademelk: Sjokolademelk laget på soya fra Alpro er min absolutte favoritt av sjokolademelkene, men det finnes flere varianter og om du ser etter en med litt mildere sjokoladesmak er den fra Oatly veldig god.

Istedenfor yoghurt: Kokos/havrebaserte yoghurter fra Alpro, Oatly og coconut dream. Alpro har også noen varianter med kvarg, som er en type fyldig yoghurt. Veldig grei mat på farten! Selges litt over alt, men jeg vet at Oatly har en variant med blåbær laget på havre som selges på flere Remabutikker – guttene mine er veldig glad i denne.

Istedenfor majones og aioli: Vegme har en av hver – vegansk mayo og vegansk aioli. Kan anbefale begge to – synes de er bedre enn de ikke-veganske variantene faktisk.

Istedenfor kjøttboller: Jeg har skrytt av denne tidligere og gjør det igjen: Vegme Biter! Dette er en type små kjøttboller og har et rimelig bredt bruksområde. Jeg har brukt dem i alt fra spaghetti bolognese til taco, og til “kjøtt”-boller i brun saus. Tror dette er en av mine store favoritter. (Vegme merket selges dessverre kun på Meny) Kjøttbollene fra Halsans kök er også utrolig gode – de heter noe sånt som veganske boller eller noe i den duren. Barna elsker disse i tomatsaus. Anbefales!

Istedenfor kylling: Oumph! Thyme&Garlic. Hjelpes meg så god denne er! Jeg bruker den mye i pastaretter, men det er minst like god i salater. Om du vil ha noe som er enda mer likt kylling i smak og konsistens ville jeg gått for Veggie chicken style chunks fra merket Like meat. Den selges på utvalgte Meny og CC-mat butikker.

Istedenfor ost: Jeg skal være helt ærlig med dere på dette punktet, ost og egenskapene ost har er veldig vanskelig å erstatte. Jeg har prøvd mange ulike typer, og de veganske ostene som skiller seg best ut er Wilmersburg revet eller i blokk – samt Go´vegan fra Synnøve i blokk – veldig viktig at Go´vegan osten er i blokk, ikke den revede (selv om den er OK) eller Gud forby den skivede varianten som smaker gummi.

Istedenfor pølser: Er du vegetarianer vet jeg fra tidligere av at de fra Halsans kök er veldig gode og veldig lik smaken på pølser laget av kjøtt. Når det kommer til veganske pølser vil jeg anbefale Anamma sine. Linda Mccartney har også noen veldig gode veganske – disse selges dessverre kun på matbutikker med veldig godt utvalg.. Sistnevnte er min store favoritt.

Istedenfor kjøttdeig: Jeg var aldri kjempeglad i kjøttdeig da jeg spiste kjøtt, men jeg vet at det er flittig brukt i veldig mange hjem. Istedenfor kjøttdeig kan du prøve ut min favoritt veganske kjøttdeig som kalles farse og kommer fra merket Anamma. Selges på blant annet Meny. Halsans kök har også en farse, men den blir noen ganger litt krydret for min smak selv om den for all del har en veldig god smak. I enkelte retter, som feks på taco, er det også veldig godt å bare bruke kidneybønner eller sorte bønner istedenfor kjøtt – stek dem på samme måte som du ville stekt kjøttdeig og eventuelt knus dem litt, og krydre deretter med tacokrydder. Vet det kanskje høres litt kjipt ut, men test ut! Jeg ble veldig overrasket.

Istedenfor hamburgere: Halsans kök har noen som er veldig gode – og så har tidligere vegetarburgere fra Hoff i grønn forpakning akkurat blitt veganske! (Den i rød er fortsatt vegetar – men veldig god den også, da jeg spiste en del av den før jeg ble veganer) Veganske burgere ute på en vegansk restaurant er for øvrig å foretrekke etter min smak.

Istedenfor pizza: Peppes pizza lanserte tidligere i år en veldig god vegansk pizza! Har bestilt denne hjem mange ganger kan dere tro, den er med chilimajones, sopp, marinert Oumph!, løk, urter og så videre. Ville valgt denne over ikke-vegansk pizza any day, og det mener jeg virkelig. Det samme gjelder Folkets italienske pizza med grillet Oumph! – den selges på flere dagligvarebutikker. 

 

En liten snacksguide🍿🍭🍫

Potetgull: Mye potetgull er vegansk, men det er utrolig mye rart produsentene klarer å putte melk og smør i – så les bare bak på pakningen. Pringles er hvert fall vegansk, det samme med typisk salt potetgull, potetgull med paprikasmak, og naturligvis popcorn. 

Godteri: Salt sild, love hearts, hockey-pulver, djungelvrål, Tyrkisk peber, Marianne (en type mintpastill med sjokolade) og mitt favorittgodteri som heter Drumstick choos! Rema har også et utvalg av vegansk godteri i løsvekt, som er tydelig merket med “vegan”. Når det kommer til sjokolade er min favoritt fra Moo free. Jeg skal være ærlig med dere: Ingen vegansk sjokolade smaker melkesjokolade. Men det trenger den heller ikke for å være god! Den vanligste på dagligvarebutikkene er sjokoladen fra So free som heter milk chocolate alternative, den har blå forpakning og er god den også.

Kjeks/enerigbarer: Oreokjeks er vegansk, Bixit havre/blåbær uten sjokolade, Tom og Jerry, Gjende eventyrkjeks, gullvafler, mariekjeks, og bokstavkjeks. Av energibarer er det stort sett mellombar med havre og nøtter – samt en ny type som er fra Atkins harvest som heter nøttebar med mørk sjokolade og salt karamell (jeg hater bitter mørk sjokolade, så den smaker ikke slik)

Sjokoladepålegg: First price nøttepålegg, Sjokade, samt et fra So free som er med mørk sjokolade. Jeg liker best førstnevnte!

Iskrem: Oatly har iskremvarianter med sjokolade, jordbær og vanilje – samt salt karamell. Kjempegode! Jeg elsker også sorbetene med jordbær, mango og pasjonsfrukt fra Kulinaris. Ben&Jerrys har lansert flere veganske iskremvarianter, jeg liker best den med peanøttsmør, sjokolade og kjeks. Og så elsker jeg kroneisen fra Valsoia – det merket selges vanligvis på Rema vet jeg. Hennig olsen har en vegansk kroneis som er helt OK, som ble lansert omtrent samtidig med den veganske iskremen Dugg med sjokoladesaus. Choice er et merke som hovedsakelig selges på Meny, og de selger også en del vegansk is som er ordentlig god! Sistnevnte er også glutenfri.

Avslutningsvis vil jeg bare si: Nei, det er ingen ordentlig forskning som gir grunn for å tro at inntak av soya er hormonforstyrrende for mennesker, men dette er en myte jeg vet veldig mange tror på. Når det er sagt er det ikke bra med for mye av noen ting: Verken for mye vann eller for mye soya. 

Etter dette blogginnlegget er det vel ingen som kan se for seg at jeg bare spiser salat, gulrot og gress lenger, vel? 😂 Ha en kjempefin lørdagskveld videre!

42 kommentarer
  1. Har du prøvd melkefri ost fra Astri och aporna? Den er gutten min glad i, han har melkeallergi 🙂
   Spiser du forresten ting som inneholder spor av melk?

  2. Vet ikke om du leser kommentarer under gamle innlegg, så poster her og:
   Hei,
   Vet ikke om du følger med på bloggomtoppbloggere, men du er nevnt i dette innlegget: https://bloggomtoppbloggere.com/2018/08/17/eksponering-av-barn-og-forbedring/
   Hvis du ikke følger med, så er du referert til som “lillemammaen”. Hva tenker du om det hun skriver om deg? Og hva tenker du om det ekspertene sier i VG-artikkelen som det refereres til i blogginnlegget?
   Ikke noe kritikk til deg altså, bare nysgjerrig på hva du tenker 🙂
   Hilsen guttemamma

  3. Hormonforstyrrende? Nei. Men bra? Hvertfall nei. Og alle vet vel hvor forferdelig palmeolje er… soya er enda verre..
   Har ingenting imot de som spiser/drikker noe med soya i, men det virker ikke som om du er klar over skadene det gir både mennesket og miljøet, og da er det trist at disse produktene med så mye soya i seg blir anbefalt videre uten noen som helst basiskunnskap om produktet….

  4. Anonym: Hei!

   Dette er hentet fra Alpro sine nettsider: “Alpro kjøper kun GMO-frie soyabønner og en stor del av disse er hentet fra Europa, hovedsakelig fra Frankrike. Den andre delen er hentet utenfor Europa – blant annet fra Canada. Da Alpro tidligere brukte soyabønner fra Brasil, ble disse ikke hentet fra regnskogen eller avskoget område og de var i samsvar med de etiske retningslinjene i henhold til Basel-kriteriene*. *Disse kriteriene beskriver hvordan soya skal dyrkes med respekt for miljøet, mennesker og med ansvarlig bruk av råvarer og landbruksprodukter. Foruten dette, at det er helt forbudt å bruke GMO-soya eller soya hentet fra avskogede områder.”

   Det som forurenser mest i hele verden er kjøttproduksjon, så vi kan jo starte der istedenfor tenker jeg 🙂 At soya er kjempebra for miljøet har ingen påstått, men en markant forbedring fra kjøtt – og skulle jeg kuttet ut soya også – vet jeg ikke om jeg hadde klart å være veganer. Om valget da ender opp med å bli soya og ingen kjøtt, eller ingen soya og kjøtt – så vet jeg hva jeg ville valgt i hvert fall. Er for øvrig fullstendig enig i at man burde gjøre research når det kommer til hvilke søyabønner produsentene bruker, og hvor og hvordan de blir dyrket frem.

  5. Guttemamma: Guttemamma: Hei Guttemamma!

   Så flott at du spør meg direkte: Det er virkelig noe jeg savner ved bloggomtoppbloggere – og jeg har jo til og med åpent kommentarfelt. Jeg har lest bloggomtoppbloggere fra starten av omtrent, før de fikk mange lesere – men har ikke fått med meg dette!

   Jeg tenker at vedkommende garantert ikke kan ha lest bloggen slik den var før. Å påstå at situasjonen rundt eksponeringen av barn på bloggen min ikke er blitt bedre, blir for meg bare en bekreftelse på at vedkommende ikke har fulgt med siden start. Det var bloggoppdateringer som inneholdt relativt detaljert informasjon fra for eksempel kontroller hos helsesøster med barna, veldig mange ansiktsbilder, samt generelt en mye mer jevn strøm av detaljert informasjon om dem. Jeg publiserer ikke ansiktsbilder av barna mine (og så må jeg få sagt at jeg synes det er synd å se at det at jeg postet et bilde hvor man ser smilet til minstemann da han var en baby på 6-7 måneder gammel, gjør at det menes at man kan konkludere at jeg har begynt å legge ut bilder av halve ansiktene på barna – blir jo kanskje litt dumt) Blar man tilbake i arkivet siden jeg sluttet å eksponere i april/mai i år, ser man jo helt tydelig at det ikke har vært et ansiktsbilde siden.

   Når det er sagt er ikke mitt mål å forbedre meg, men å holde meg til de retningslinjene jeg satt for meg selv da jeg sluttet å eksponere dem på den måten jeg gjorde før: Og det har jeg absolutt gjort.

   Det skrives at både i blogginnlegget og i kommentarfeltet at jeg “deler mye fra barnas hverdag” men hva konkret er det jeg deler som er så utleverende eller eksponerende? Jeg lurer oppriktig altså. At de har vært i barnehagen?… Sammen med sånn ca 283 000 andre barn i Norge? (Kilde: http://utdanningsspeilet.udir.no/2017/innhold/del-1/1-1-barn-i-barnehagen/)

   På hvilken måte er det utleverende? Har jeg lyst til å spørre Bloggomtoppbloggere. Jeg klarer ikke å se at det skiller mine barn ut fra andres barn. Ellers har jeg skrevet tekster om at de forteller meg at de elsker meg, jeg klarer ikke å se at dette er unikt heller. Ei heller utleverende. Ei heller når jeg har skrevet om at “vi har vært på kafe i dag” – det er så generell informasjon. Men jeg holder det veldig generelt, og det er jo et bevisst valg for å skjerme dem. Det finnes ikke privat informasjon om barna på bloggen min lenger, selv om jeg unektelig nå ser at jeg befant meg i grenseland slik jeg drev bloggen min tidligere. I hvert fall etter hva jeg ser nå – men det er selvfølgelig lett å være etterpåklok.

   Fakta er jo at jeg skriver en blogg om hverdagen min: og når barna mine er en så stor av hverdagen min når jeg er alenemamma, så ville det ikke vært min blogg om de aldri var nevnt. Jeg er for øvrig helt for å skjerme dem, og er i dialog med Google om å få fjernet masse bilder (hvilket jeg har holdt på med en stund allerede, men det er jo ikke gjort over natten selvfølgelig)

   Om Bloggomtoppbloggere hadde hatt noen konkrete eksempler på hva de mener jeg skriver om barna mine som er galt og utleverende, så hadde jeg satt pris på å få høre det fra dem – og det hadde kanskje også vært mer hensikstfullt av dem å kommentere det på bloggen min, enn å skrive det i et eget blogginnlegg som de ikke hadde noen garanti for at jeg kom til å få med meg – men det er kanskje bare jeg som tenker litt rart. Haha!

   Tusen takk for at du gav beskjed, i hvert fall 😀 Jeg tar mer enn gjerne i mot konstruktive tilbakemeldinger hva angår alt av innholdet på bloggen min, også eksponering av barn.

  6. Guttemamma: Det har jeg – jeg liker smaken på den veldig godt, men den kleber sånn i ganen når man spiser den 🙁

   Jeg spiser produkter som inneholder spor av melk så lenge det ikke er tilsatt som en aktiv ingrendiens i produktet. Dette visste jeg faktisk ikke tidligere: Men “spor av melk”-merkingen er satt av hensyn til hyperallergikere som ikke tåler at det aktuelle produktet er blitt laget i samme lokaler, eller på samme rullebånd – som et produkt som inneholder melk. Helt sykt å tenke på at noen kan være så allergiske, så veldig fint at det blir merket.

  7. Silje: Hei Silje! De spiser alt 🙂 Dette av flere grunner: Jeg ønsker at de skal bestemme selv når de blir gamle nok til å forstå hva det innebærer – også har det litt med ernæringen å gjøre. De er jo enda relativt små, og liker ikke alt av grønnsaker og bønner. Jeg kan jo bare spise ekstra bønner om jeg for eksempel trenger å få meg i nok jern hver dag. Men når barna ikke liker verken bønner eller for eksempel andre grønnsaker eller veganske matvarer med høyt jerninnhold, så blir det litt vanskelig. Og jeg ønsker ikke å risikere det med barna mine – at de ikke får den næringen kroppene deres trenger 🙂

  8. Så kult å se at det er så bredt utvalg av vegansk mat! Jeg tenker også alltid sånn «de spiser gress og drikker vann» og at det ikke var mulig å ha en ordentlig middagsrett. Men wow, jeg lever under en stein! 😂 Jeg kommer nok aldri til å bli vegetarianer eller veganer selv, men utrolig kult å se andre som er 🙂

  9. Så gøy innlegg! Jeg er ikke vegansk men har laktoseintoleranse og derfor spiser/drikker masse vegansk så dette var super hjelpsomt! Det ser faktisk ut som det er mer å velge gjennom i Norge enn det er her i Storbritannia, er nesten bare Alpro og standard Quorn i butikkene i nærheten av meg! Jeg får prøve noen av disse når jeg er hjemme en tur, takk for tips!

  10. Så spennende å lese om veganske matvarer! Fikk lyst å teste ut. Har tidligere prøvd vegansk taco, kjempe godt! Men barna likte ikke kjøtterstatningen.
   Må bare spørre: utifra innlegget ditt virker det veldig dyrt å leve som veganer om man skal bare bruke ferdigprodukter. Lurer også på om det å leve av disse ferdigproduktene blir som å leve på toroprodukter? Der er jo ikke bra med tanke på alt saltet og tilsetningene.
   Hva tenker du om selvfisket fisk og viltkjøtt man har jaktet selv?

  11. Hei! Hälsans kök er et israelsk selskap. Veldig mange boikotter israeliske varer pga hvordan Israel behandler Palestina. Anbefaler deg en titt på https://palestinakomiteen.no/boikott-israel/#hvorfor-boikott
   Dette er vel egentlig et eksempel på hvor utrolig vanskelig det er å gjøre rett.. personlig spiser jeg heller en økologisk kyllingbit (eller ennå bedre, «redder» gammel mat på butikken) en gang i mellom enn å støtte selskaper som hører hjemme i ett regime som konstant bryter menneskelige rettigheter.
   Israels behandling av Palestina sammenlignes oftere og oftere med Sør Afrika apartheid regime og der boikottet verden Sør Afrika til de avsluttet apartheid.

  12. Til mennekset over her som var skeptisk til soya fordi det ikke er miljøvennlig. Vil anbefale deg å lese deg opp hvem som spiser soyaen. 90% (ca) I blir nemlig spist av dyr, ikke mennekser. Da spesielt dyr som vi avler opp som vi kan spise. Derfor vil jeg påstå at det ikke er problematisk at mennekser spiser soya. Problemet er at vi spiser dyr som spiser soya

  13. Heisann! Ville bare tipse om oatly sine havre”melk” produkter. Ville heller anbefale folk å bruke havremelk i stedet for soya. De har også en veldig god “fløte”. Minner litt om en blanding av fløte og helmelk. Heter oatly Ikaffe og den er nydelig. Bruker den som fløte på frukt, i kaffe osv.

  14. Hvilken “ordentlig” forskning er det som sier at soya ikke er hormonforstyrrende? Hadde vært greit du dokumenterte påstandene dine med uavhengige kilder.

  15. Anonym: Heihei 🙂 Jeg tipser om Oatly sine produkter flere steder i innlegget også, de har mange gode produkter! 😀 Når det kommer til iKaffe synes jeg den fort blir kvalmende: derfor nevnte jeg ikke den spesifikt i dette innlegget.

  16. Personlig foretrekker jeg oatly havremelk (den blå), men jeg drikker ikke kaffe eller noe annet «rått» man bruker melk i da. Ellers er alpro mandelmelk valg nr to om jeg mot formodning skulle drikke den rå, i kaffe, eller i baking der man ikke skulle kunne bruke havremelk.
   Alpro soya kremfløte er den «beste» kremfløten jeg har prøvd, og når jeg fant den ble jeg så glad. Den kan piskes til ordentlig krem og brukes til bakverk man trenger pisket krem, feks sjokolademousse.
   Oatly på macan (den blå) funker også i bakverk som en typ kremost naturell.
   Når der gjelder ost er det kun den fra Coop som er å få tak i her hvor jeg bor, men jeg syns den funker kjempebra i toast eller på pizza. Særlig hvis man har noe slags fyll lagt over osten, feks avokado-biter eller potetskiver. Funker best uten varmluft.
   Til slutt, en liten obs obs, så er utrolig nok en god del potetgull med paprikasmak med melkepulver i, så sjekk innholdslista uansett hvilken smak du vil ha.

  17. Selv er jeg stort sett veganer, og Jeg har lest meg opp på ganske mye som omhandler mat, etikk og miljø, men er utrolig imponert over dette kommentarfeltet! Her var det mange gode tips! De greiene om Israel hadde jeg aldri hørt om.
   Kunne du en dag kanskje brukt snapchat til å samle opp alle tips leserene dine har om enten det å være veganer, om miljøet eller andre temaer som bryr deg om? Da kan du samle sammen alle de beste tipsene i ett blogginnlegg. Kanskje du kunne hatt ett ukentlig eller månedlig «tips fra leserne» innlegg? Her kunne det kommet utrolig mye interresant tror jeg 😊

  18. Chillpadda!: Jeg kjøpte den på Meny 🙂 Er stort sett der jeg har sett den.. Mener de skal ha den i frivillig-sortimentet til CC-mat og spar-butikker også, så du kan jo høre med dem om de har det og om de evnt kan ta den inn?

  19. Til info. Det meste av karameller og samt de du har på bildet nederst er det stivelse i fra gelatin som igjen er laget av hud fra enten storfe eller gris. Veganer spiser ikke noe som helst som er i fra verken dyr eller fiskeprodukter. Vegetarianere er jo ikke like kresne og der spiser noe som både egg, melkeprodukter og fisk. Margarin er også et meieriprodukt med innhold av melk i selv om det kan inneholde soya eller rapsolje.
   Du har sikkert satt deg inn i det. Men skal du gi råd burde du gi tips til mat som ikke inneholder f.eks gelantin. Ikke det at jeg personlig er verken vegetarianer eller veganer. Men har utdanning fra både trening og kosthold. I tillegg både venner og bekjente som er både veganere og vegetarianere.
   Bare et tips om å se på pakken før du kaller deg for en veganer og gir tips og råd om produkter som inneholder dyr👍 De som er veganere tar dette ganske seriøst.

  20. Rebekka: Hei Rebekka – hva slags hersketeknikk er det du forsøker å bruke ved å fortelle meg at produktene jeg viser frem ikke er veganske, når jeg har vært veganer i over 7 måneder og dobbeltsjekket alle produktene jeg har vist frem sikkert 1000 ganger, samt sjekket med erfarne veganere?

   Kan du ikke heller spørre: Er du sikker på at alt dette er vegansk? – Dersom du er i tvil om det jeg viser frem er vegansk eller ikke. Du skriver du har utdannelse innenfor kosthold, men hvordan gir det deg mer innsikt i hva disse produktene inneholder enn meg, når jeg sitter med innholdsfortegnelsen i hånda mi? Jeg er jo ikke dum som et brød og kan lese.

   Det smøret er helvegansk, selv om jeg refererer til det som “margarin” – det gjør jeg kun for å tydeliggjøre bruksområdet til “smøret” – visste ikke helt hva annet jeg skulle kalle det enn vegansk smør. Rapsolje-smørerstatning for veganere? Her finner du produktet i nettbutikken til Spar: https://nettbutikk.spar.no/varer/meieri-og-egg/smor-og-margarin/margarin/margarin-flytende-7035620033995 og der kan du lese innholdsfortegnelsen som ser slik ut: Ingredienser: Rapsolje 77 %, vann, fullherdet rapsolje 1,5 %, vegetabilsk emulgator (e471, e322/solsikkelecitin), salt, aroma, fargestoff e160a, surhetsregulerende middel e330, vitamin a og d2. Den er HELT vegansk.

   ALT jeg viser i dette blogginnlegget er 100% vegansk, og det er jo ganske latterlig å påstå at karamellene som du sikter til ikke er veganske – når jeg sitter og holder i posen nå og det står bakpå “Suitable for vegetarians AND vegans” – hvordan tolker du i så fall dette?

   Den nøyaktig samme posen med “karameller” som du sikter til, ligger også ute på den britiske nettbutikken Myveganssupermarked : https://myvegansupermarket.co.uk/product/drumstick-choos-sharing-bag-150g/ – søk gjerne opp innholdsfortegnelsen i samme slengen, den fant jeg umiddelbart ved hjelp av at googlesøk, og det står tydelig at den er vegansk.

   Love hearts som er den hvite avlange rullen som ligger på bordet er vegansk: http://www.veganwiki.co.uk/index.php?title=Love_Hearts

   Oreokjeksen som er avbildet er vegansk: http://www.veganwiki.co.uk/index.php?title=Oreo

   Pringles-kjeksen som er avbildet er vegansk: http://www.veganwiki.co.uk/index.php?title=Pringles

   Den blå sjokoladeplaten er vegansk og fra et merke som heter Moo Free, de har en egen nettside hvor det tydelig står at det er vegansk: https://www.moofreechocolates.com

   Unnskyld ordbruken min, men skrivemåten din gjør meg forferdelig provosert. Å være veganer er noe som betyr så mye for meg og jeg føler du tråkker på meg ved å kommentere slikt når du åpenbart ikke har peiling.

  21. Vil anbefale deg ost fra Violife. De har masse forskjellige typer som er kjempegode! De pleier ikke å finnes på vanlige matbutikker, men de har de på noen Sunkoster, og flere nettbutikker, som f.eks Veganlife 😀

  22. Hei!
   Jeg er også veganer og jobber på Espresso House, som vel nylig har kommet til Larvik, og ville bare si fra at i vårt frappepulver er det melk, det samme gjelder sausene med karamell og hvit sjokolade som brukes til å lage frapper og en del islatter. Vet ikke om du dobbeltsjekker dette, men det har kommet som en overraskelse på MANGE veganere jeg har informert. Ikke så rart, for den vanlige sjokoladesausen er vegansk/melkefri. Jeg har som standard at når noen bestiller noe på soya/havre hos oss som jeg vet at da ikke blir melkefritt (islatte karamell eller frapino mocca for eksempel, melk i sausen i førstnevnte og i pulveret i sistnevnte), så sier jeg fra – men mange har ikke kunnskap om dette og gjør dermed ikke det.
   Dersom du noen gang skulle være på Espresso House og vil ha frappe er dette mitt tips, som jeg gir alle som innser at en del sauser og pulvere ikke er melkefrie: sjokoladefrapino (IKKE mocca, da tar de pulver i) med to espressoshots laget på soya eller havre, uten krem og eventuelt med en liten pump vanilje om du ikke synes den blir søt nok (når vi lager den uten vaniljemelken og uten pulveret forsvinner mye av sukkeret, så mange er ikke helt fornøyd med hvor søt den blir da).
   Dette er ikke ment som kritikk, men til opplysning om noe jeg vet mange ikke har fått med seg. Så gjelder det jo også min kjede spesifikt, men det kan nok være lurt alle steder å spørre om ulike sauser og pulvere som brukes i frapino, chai latte osv – for her er det myyye melkepulver ute og går 🙁
   Ellers et flott, inspirerende og kunnskapsbasert innlegg synes jeg, er glad du fremmer dette på en så positiv måte! Stå på 😀

  23. ): Hei du!

   Så utrolig bra at du sier i fra!! Dette ante ikke jeg heller – jeg var helt overbevist om at standarden var at sausene/sirupene som brukes til frappe/iskaffe var veganske, for det har jeg sjekket ut tidligere med andre kjeder.. Men da skal jeg være mer obs på dette fremover, og da spesielt hos Espresso house! Det er utrolig fint å høre fra noen som jobber i kjeden – for dere vet jo bedre enn noen andre hvordan ting blir laget og hva det inneholder 🙂

   Takk skal du ha! 😀

  24. Flere og flere produsenter merker produktene sine med *soafree* for en grunn. Mange ønsker ikkje soya produkter og at soya ikkje påvirker hormonene? Selvsagt gjør den det-i kosttillegg for kvinner i overgangsalderen -der man mister hormoner, får man soya…fordi det påvirker hormonene. Fordi det ikkje er stabile mengder i produktene blir de ikje anbefalt av leger om man har diagnoser der man krever andre medisiner. For friske folk er kanskje disse soyaalternativene greie, som hjelp i overgangsfasen, men at det ikkje påvirker hormonene er ikkje sant desverre.
   Naturleger sier og at soya påvirker kroppens evne til å ta opp andre næringstoffer.
   I asiatiske land spiser de mye soya,men de spiser også mye mer fermentert mat enn oss, fermentert soya er bedre og hjelper kroppen og ta opp næring.
   Eg er enig med deg, men må ofte velge to onder,og du velger soya kontra kjøtt.
   Da eg ble allergisk mot melk begynte eg med soya og ble utrolig dårlig, verre enn med vanlig melk faktisk. Prøvde med havre som smaker altfor søtt…..ris har eg enda til gode å smake.
   Ønsker å prøve fler vegetariske og beganske alternativ,men som du selv sier mye er soya…
   Ellers syns eg dette var veldig informativt og flott innlegg og masse gode tips , samt intressant med dine erfaringer 😉

  25. ps soya påvirker kroppens evne til å oppta jod og spesielt er dette risikabelt for gravide. Er og andre korntyper som også blokkerer kroppens even til å ta opp næring, så ikkje bare soya 🙂

  26. Meg igjen fra over her! Ville bare klargjøre at som regel er det som kalles siruper veganske, da dette stort sett er vann, sukker og en eller annen smakstilsetning (eneste unntaket hos oss er jordbærsirupen, den inneholder karmin). Sausene derimot, de som er “tykkere” i konsistensen (hos oss er dette sjokolade, hvit sjokolade og karamell) har oftere melk, dette gjelder altså ikke sjokoladen hos oss, den er melkefri. Men ikke alle skiller så godt mellom sirup og saus heller, så dette kommer fra en skikkelig allergen-nerd – dermed bør man være obs på å be dem sjekke, særlig om man merker at det er noen som kanskje ikke har full kontroll, sånn det jo dessverre gjerne er i en kjede med store utskiftninger slik som EH, Kaffebrenneriet, Starbucks osv.
   Veldig glad for å kunne være til hjelp, alle baristaer som har opplæring med meg får selvsagt dette banket inn, men det er dessverre ikke standard kunnskap, så her gjelder det å spre infoen man sitter på til så mange man kan, særlig medveganere og allergikere 🙂 Ha en nydelig dag videre!

  27. Jeg håper alle dere som breker i kommentarfeltet om alt som ikke er bra nok skjønner at det eneste dere gjør er å drive folk vekk fra å spise mindre kjøtt. Dere er en av hovedgrunnene til at folk tror det handler om å være supersær og aldri spise noe som helst + se ned på andre istedenfor og bidra til at folk faktisk spiser mindre kjøtt. Dere ser ned på alle som ikke setter grensen akkurat der dere mener at den burde gå, men realiteten er at man aldri kan bli veganer nok. Det finnes alltid noen som bruker mindre av jordens ressurser og er det så kult at de ser ned på der dere setter grensen? Synes egentlig det er latterlig å slenge dritt om at andre ikke er veganske nok om man selv har barn, kjører bil, fly, båt, bruker strøm, bruker klær eller i det hele tatt. Så lenge du lever påvirker du jorden negativt på en aller annen måte, så respekter at noen setter grensen et annet sted enn deg.
   Og bare så det er klart, jeg ser ikke ned på noen, alle må få lov å velge hvor de trekker sin egen grense, jeg synes bare man kan la være å se ned på hvor andre trekker sin. Jessica viser veganske alternativer på en super måte uten å prakke det på noen. Jeg blir bare så trist av dette kommentarfeltet 🙁

  28. Venter fortsatt på dokumentasjon på “ordentlig” forskning.
   Mellombar med havre og nøtter inneholder vel honning, eller tar jeg skrekkelig feil?
   Selv om dyrene ble borte ville det fortsatt være utslipp og utslippet fra landbruket er forsvinnende lite (8%) i forhold til alle andre industrier. Jeg bekymrer meg mer over at flybilletter er så latterlig billig at folk reiser flere ganger i året på weekendturer til storbyer, feriereiser over hele verden. Det koster miljøet vårt dyrt. Personlig tenker jeg litt av alt, kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, bær, alt så kortreist som mulig, så lite plastinnpakket som mulig. Jeg benytter meg mye av bondens marked, der får du kortreist og god mat.
   https://www.landbruk.no/biookonomi/klimagass-slipper-norsk-landbruk-egentlig/

  29. W: Hei!

   Og det skal du gledelig få! Jeg beklager at jeg ikke rakk å redigere inn kildene mine i går slik jeg i utgangspunktet skrev, jeg hadde min første skoledag i dag og hadde i den anledning en del å forberede i går – og tiden strakk ikke helt til.

   Her: https://hepla.no/vanlige-sporsmal/er-soya-sunt-eller-helseskadelig/
   Og et lite sitat jeg synes er veldig relevant i denne saken: “I motsetning til soya, inneholder kumelk ekte kvinnelige kjønnshormoner. Disse produseres naturlig i kroppen til kuer, i spesielt stor mengde under drektighetene, og skilles ut i melken til kuer.” Kanskje verdt å nevne at så mange virker så redde og bekymret for at soya er hormonforrstyrrende, når forskning viser at dette ikke stemmer – og likevel er folk i tvil. Kumelk VET man at er hormonforstyrrende, men det er det få bekymringer om gitt. Her er også en annen kilde om soya ikke er skadelig: https://medium.com/@TheAnimalist/soy-is-safe-be1462a15e95#.zc4b8eo5e

   Men som jeg også skrev tydelig i blogginnlegget mitt: Det er ikke bra med for mye av noe, verken vann eller soya.

   Jeg finner for øvrig ikke den forskningsrapporten jeg snakket om, men jeg er helt sikker på at jeg finner den om jeg bare får leita litt lenger. Ganske sikker på at jeg lagret den på macen min her et sted, så kan legge med den også når jeg finner den 🙂

   Det som forurenser mest i hele verden er kjøttproduksjon og alt den fører med seg, så hvis miljøet er hovedtanken ville jeg hvert fall unngått å spise kjøtt for en hver pris. Når det er sagt er ikke miljøet min hovedgrunn til hvorfor jeg ble veganer, det handler mer om det etiske rundt kjøtt- og melkeproduksjon. At jeg bryr meg om miljøet er det likevel ingen tvil om, så jeg prøver også som deg å unngå plast så fremt det går, og flyr ikke akkurat mye. Har vel flydd en gang tur-retur på 6-7 år nå. Ikke har jeg bil heller, og benytter meg derfor stort sett av kollektiv transport.
   http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/
   https://www.ecowatch.com/which-is-worse-for-the-planet-beef-or-cars-1919932136.html

   https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth?CMP=Share_iOSApp_Other

   De på matbutikken sa mellombar med havre og nøtter var vegansk og at det bare kunne være spor av honning, samt spurte jeg en erfaren veganer som sa det samme. Dette skal jeg sjekke en gang til selvfølgelig.

  30. Jeg spurte etter uavhengig forskning. Hepla er dessverre ikke uavhengig. Det blir som om Tine skulle skrevet om melk og melkeproduktenes fordeler. Det med plast og fly var ikke myntet på deg, det håper jeg du skjønte at var generelt. Til opplysning kan jeg fortelle at jeg ikke drikker melk og spiser kun hvit ost pga intoleranse. Jeg er veldig opptatt av mat og hva det inneholder (pga allergi), har mange og gode samtaler med ernæringsrådgiver. Jeg mener at er sunt og variert kosthold er det beste, egentlig spise det vi har lyst på, det er kroppens måte å si fra om hva den trenger (ser bort fra snop da, selv om kroppen ofte skriker etter det) akkurat nå.
   https://forskning.no/mat-og-helse-landbruk/2011/10/melka-sunnere-enn-du-tror

  31. skulle ønske jeg var like villig som deg,men jeg trenger kjøtt,men jeg spiser mindre kjøtt og kjøtt produkter da, spiser mere fisk og prøver og få i meg en del vega mat også,men kuttet helt ut er ikke lett, tror kroppen trenger variert mat

  32. Til deg som har skrevet innlegg “20.08.2018 kl.22:04”, forskning.no har i mange år hatt et samarbeid med blant annet opplysningkontoret meieriprodukter, så kan ikke akkurat kalles for en uavhengig kilde det heller.

  33. Anonym: Jeg spiser veldig variert og får i meg alt jeg trenger selv om jeg ikke spiser kjøtt – men selvfølgelig forstår jeg at det å være veganer ikke føles gjennomførbart for alle, og det skal respekteres selvfølgelig:-)

  34. Hei. Her er meg med innlegget kl 22.04.
   Hvis du bare hadde åpnet linken jeg la med så hadde du sett at det ikke handlet bare om kumelk men også morsmelk. FORSKNING er basert på studier, hvem som bestiller de ulike studiene er litt variert.

  35. Vet du om den Alpro Kaffe finnes i andre smaker enn Karamell? Synes karamell kan bli litt søtt, så hadde vært supert om den fantes med vanilje, hasselnøtt eller Irish 🙂 Har lenge lett etter store kartonger med iskaffe, så denne må uansett testes ut 😉

  36. Hege: Vet du – jeg var redd for akkurat det samme! Men denne er akkurat passe søt! Jeg synes ofte slike ferdigdrikker blir for søte, og da kvier jeg meg for å drikke dem. Haha! Den er altså ikke i andre smaker, men smaker bare litt av karamell uten det overdrevede søte smaken 🙂

  37. Hvor får man kjøpt Alpro Kaffe?? Jeg eeelsker iskaffe, men synes det blir litt dyrt å kjøpe de små fra Tine. Dessuten er vel disse variantene sunnere og bedre for miljøet <3

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg