NEI, DU FÅR IKKE HENGEPUPPER AV Å AMME

Det har vært mye snakk om amming i det siste. Funkygine ammet på God morgen Norge for et par dager siden, og det skapte en massiv storm av oppmerksomhet i etterkant. Heldigvis har det vært tilsynelatende mest av den positive oppmerksomheten rundt ammingen på direktesendt tv. I andre enden av skalaen har folk sex på tv i “Ex on the beach” og lignende skandaleprogrammer, og det forbauser meg fortsatt at det skaper mer oppmerksomhet og debatt enn sex på tv. Det er unektelig litt.. trist?

For når vi først snakker om amming er det en ting som irriterer livet av meg. Mødre som skylder eventuelle hengebryster på amming. Senest her om dagen så jeg en snapstory hvor artist Cardi B, som for øvrig fikk sin første datter i starten av juli, langer ut mot amming og at ammingen har «ødelagt brystene hennes» (direkte sitat)

Er det rart det er vranglære, lurer jeg på.

Nei, du får ikke hengepupper av å amme!

1. For nei, det er faktisk ikke sånn at det er ammingen som er synderen om du får bryster som henger etter å ha fått barn. Dette er det blitt gjort hundrevis av undersøkelser og forskning og Gudene vet hva rundt, og det er ingenting som tyder på at du vil unngå hengepupper dersom du lar være å amme! Det man vet, er at det i hovedsak er graviditeten i seg selv, samt en rekke andre faktorer som avgjør hvordan brystene dine blir og kommer til å se ut etter svangerskap og fødsel. Jeg nevner i fleng: hormoner, vektoppgang, alder, hvor mange barn du har fått, og forskning viser også at det har en del å si om du røyker eller ikke. Røyking er nemlig en versting på dette området (også).

2. Det er ikke sikkert man får hengepupper eller “stygge” pupper eller hva enn du er redd for å få etter graviditeten heller. Dette er svært individuelt, nettopp på grunn av individuelle forskjeller og ulike utgangspunkt som alt fra hvor gammel man er til hvor mye man går opp i vekt. Jeg har fått to barn og ammet 2,5 måned med førstemann og over ett år med andremann, og puppene mine hang ikke etter jeg hadde fått mine barn. Jeg har venninner som har fått større pupper etter graviditet og amming, og noen som har fått mindre. Noen som fortsatt har faste bryster, og andre som har mistet litt av formen. Noen som har fått annerledes form (uten heng), og andre som har fått litt heng. Det du trenger å vite er at amming i så fall ikke er synderen, dersom du ender opp med hengepupper.

3. Altså.. Folk må for all del droppe å amme om de ikke skulle ha lyst til det, jeg har også forståelse for at det kan finnes mange grunner til at noen kvinner velger å ikke amme – og at det i noen tilfeller også ikke lar seg gjøre – hvilket jeg etter å ha forsøkt å amme i 2,5 måned opplevde selv med mitt barn nummer 1. Men om du på blodig alvor mener at du skal la være å amme barnet ditt fordi du ikke vil risikere at puppene dine skal bli “stygge” eller fordi du er redd for å få hengepupper, så har jeg en ting å si til deg: TA DEG SAMMEN! Og les punkt nr. 1!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg