HVA ER DET SOM SKJER MED FOLK?

Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt sjokkert og overrasket akkurat nå – etter å ha sett diverse videoer fra Black friday her i Norge. Lenge har vi nordmenn ledd og gjort narr av de ville tilstandene på akkurat denne dagen i USA, hvor det er helt Texas på den største handelsdagen i året. Nå har vi nesten kommet dit selv.

Folk står i ville køer og store folkemengder løper inn når butikkene åpner om morgenen – etter å ha stått i kø i flere timer, selvsagt. Noen krangler om hvem som skal få kjøpe den siste jakka på salg, andre river med seg så mange tver de kan. Altså, ærlig talt.. Det virker som det er noe som skjer med menneskeheten når man kan få ting til en billig penge: Folk river med seg et stort antall av samme produkt og blir rett og slett kyniske.

I fjor husker jeg bestemt en video fra Sørlandssenteret i Kristiansand hvor det var såpass Black Friday-kaos at ei eldre dame ble tråkket ned i folkemengdene når dørene omsider åpnet. Har det ikke gått litt for langt når det å få kjøpt på noe salg, er blitt såpass viktig at man ikke en gang enser at man tråkker på noen? Et annet menneske?

Visste du at siden Black Friday´s oppstart omkring 2006, har kjøpefesten kostet 11 menneskeliv? For ikke å snakke om at 113 personer har blitt skadd i de ville tilstandene rundt omkring – dette skjer stort sett i USA, men er like fullt skremmende å tenke på. 

Greit – jeg hadde egentlig ikke forventet noe annet enn at kaos-tilstandene omkring Black Friday omsider ville komme til Norge også, men jeg synes det er viktig å tenke over noe oppe i disse bokstavelig talt farlige lave prisene.

Jeg har bevisst holdt meg unna kjøpesentrene i dag fordi jeg ikke orker kaoset. Men jeg har selv kjøpt meg noe i forbindelse med Black Friday på nett – jeg kjøpte meg to kjoler tidligere denne uken. For det er jo ikke det at det er noe galt med å kjøpe seg en ting her og der i forbindelse med dette salget, det må jo i så fall få være opp til hver enkelt. Det kunne likevel aldri falle meg inn å hamstre inn verken klær, barneprodukter eller sportstøy selv om det er aldri så billig i dag. Aldri i verden!

Hvorfor? Spør du kanskje.

Jeg har de som ikke har fullt så mye penger i tankene, og som ser på denne dagen i året som en mulighet til å endelig kunne kjøpe noe av det de vanligvis aldri kan kjøpe: til barna sine, til familie eller kanskje noe til seg selv. Og så møter de tomme hyller i butikkene fordi folk går bananas og ikke klarer å tenke litt på andre som kanskje også kunne tenkt seg noe av det som er satt ned mye i pris.

Det gjør meg egentlig ganske trist. Jeg skjønner at det føles kjempebra å få kjøpt billige varer og spare penger, men når folk blir så grådige at de river til seg alt de kan og tømmer hyllene slik at det blir helt umulig for andre å få tak i de aktuelle varene, og da spesielt de som ikke har råd til disse varene til vanlig – det synes jeg er ganske vondt å tenke på. Det er kanskje bare meg, men jeg synes det skal kunne gå an å begrense seg og for ikke å snakke om være mulig å roe seg litt ned!

Jeg må faktisk minne meg selv på at vi fremdeles snakker om tilbud og salg. Det er tilbud på ting – i stor grad materielle ting, for pokker. Det er ikke snakk om liv og død. Det virker som om vi kunne trengt en liten prat om hva som faktisk betyr noe her i verden, for jeg er ganske sikker på at Black Friday salget på Elkjøp ikke er på den lista.

Alle skal selvfølgelig kunne benytte seg av tilbudene og de ekstremt lave prisene, men det går alle veier – hvis du drar med deg en sekk full av ullundertøy til barn utelukkende fordi det er så helvetes billig, når du ellers fint har råd til å kjøpe deg den samme varen når det ikke er på tilbud – så er det faktisk lov å tenke på de med dårlig råd som møter tomme hyller i butikkene og som trodde de endelig kunne kjøpe noe av det de ellers aldri hadde hatt råd til!

1 kommentar
    1. Så enig med deg🙏🏻 Turte faktisk ikke ta med meg ungene ut på senteret idag tidlig pga jeg vil ikke la meg og mannen min og ungene bli tråkket ned av gale folk som står i kø i flere timer.. og løper som gale når butikken åpner. mange som blir skadet og iverstefall noen som faktisk dør også som du sier. Syns folk må tenke litt på att black friday faktisk kan benyttes på nettet også!😊👍🏻🙏🏻

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg