DETTE ER UAKSEPTABELT!

I dag kom det frem at partiet SV vil utvide grensen for selvbestemt abort fra nåværende 12 uker, til 22 uker – det skriver VG.

Bakgrunnen skal være at partiet vil skrote abortnemdene og den belastningen det være for kvinnene som er nødt til å søke om å få gjennomført senabort med dagens abortlov. Det er en vesentlig forskjell på det et ønske om å skjerme kvinnene i en sjelden, vanskeligstilt situasjon for abortnemdene og det å ønske å innføre selvbestemt abortgrense for alle kvinner, helt til svangerskapsuke 22, mener jeg.

Er det etisk riktig å fjerne et potensielt levedyktig barn på et så sent tidspunkt i graviditeten uten noe annet grunnlag enn at man føler for det? Jeg mener nei.

Jeg vet ikke om tallet 22 bare er et nummer for SV, men for meg er tallet 22 og svangerskapsuke 22 ensbetydende med å føle at barnet hikker, at kommende pappa kan kjenne sparkene gjennom magen tydelig og at man faktisk er 5 måneder på vei i graviditeten!

Jo, det er i aller høyeste grad problematisk å flytte den selvbestemte abortgrensen frem til da barnet i magen kan være levedyktig! Vi snakker ikke lenger om et embryo her, vi snakker om et rimelig utviklet barn i magen – “Barn født så tidlig som i uke 21 kan overleve” har overlege ved Rikshospitalet tidligere uttalt til VG. Ikke bare kan barnet være levedyktig i uke 22, attpåtil vil sjansen for at barnet overlever utenfor magen bare den neste måneden øke til å ligge på nærmere 85%. Dessuten skal det nevnes at Norsk helseinformatikk mener at hjernen til barnet i magen er så utviklet i svangerskapsuke 21 at fosteret allerede da kan føle berøring.

Så vær så snill, fortell meg igjen hvor uproblematisk dette er. Samtidig kan du gjerne sjekke ut bildet av meg nedenfor tatt i svangerskapsuke 22.

Skal en abort finne sted i svangerskapsuke 22, mener jeg det burde være tungtveiende grunner som skal ligge i bunn. Vi skal være takknemlige for muligheten vi har med selvbestemt abort frem til svangerskapsuke 12, og om det ligger tungtveiende grunner til det – kan søke om abort etter dette.

Vi skal og burde ikke misbruke muligheten, og hvert fall ikke bytte den ut med prevensjon, eller øke grensene så drastisk at hele svangerskapet er godt over halvveis fullført – for vi møter et ekstremt vanskelig etisk spørsmål idet vi på sykehuset har leger og jordmødre som jobber for harde livet for å redde det ene barnet, mens man i naborommet selvaborterer et som er akkurat like gammelt. Især i de tilfellene hvor det ikke finnes noen tungtveiende argumenter for hvorfor man skal gjøre det! Det, SV, er ikke respekt for valget om abort. Det er rett og slett et hån!

18 kommentarer
  1. Jeg oppdaget plutselig at jeg var gravid med tilfeldighet, brukte kondom å stav.
   Pga Norge ikker er flink på helsetilbudet måtte jeg vente 5 uker med abort for jeg var bare i uke 6 da jeg var hos legen og fikk bekreftet med blodprøver. Fikk ingen timer hos verken privat eller offisielle ultralyd og måtte bare vente til timen i uke 11. Når uke 11 kom var jeg plutselig 17uker på vei. Og måtte søke på abort i en sabla fart fikk nei, og nå sitter jeg igjen med depresjon fra dagen jeg fikk nei. Var deprimert gjennom hele svangerskapet, barsel og er enda det 5år etterpå. Ufør er jeg oppå det hele pga deprisjoner. Hadde det vært selvbestemt abort til uke 22. Hadde livet mitt vært helt anderledes!

   1. Om ikke dette barnet (fosteret var sykt) og du hadde en gyldig grunn til å måtte drepe/avslutte svangerskapet over 4 mnd inn.. Når du er så langt på vei som 17 uker (skjønner at du hadde kommet lenger enn du hadde trodd) så skulle du nesten vurdert å adoptere bort dette barnet etter fødsel, spesielt når du som du skriver ennå etter 5 år sliter mentalt med avgjørelsen som ble tatt. Du ville ha født ut et høyst synlig barn i nær uke 20, som var blitt avlivet av en giftsprøyte i hjertet sitt som blir satt inn gjennom skjeden og livmorhals, beina eventuelt knukket for en selvaktivert abort og skrapt ut av deg, eller som sagt giftsprøyte og igangsatt fødsel. Hvor blir det forresten av avlivde fostere på fødesalen, kastes? Hvorfor kan et barn drepes i livmor så seint men man kan ikke drepe spedbarn, fordi man angrer/ikke vil ha det i grunn…?

    1. Syns det er synd at du skal kalle denne damen en for en barnedraper. Når hun prøver å ta abort tidligere men ikke får time, så har hun jo prøvd å ta innen riktig tid. At hun at på det straffes med å måtte beholde et barn hun verken ønsker eller vil klare å ta vare på skader ungen. Det er naivt å tro at alle barn har det bedre i livet. I Norge er det ekstremt strenge lover for adopsjon, og de fleste blir bare fosterbarn og det er ekstremt mangel på fosterforeldre i Norge. Som barn blir man ofte en kasteball.

     Jeg syns det er synd at mennesker i krise skal tvinges gjennom et nemda når man står i en situasjon som ingen ønsker å stå i. I de aller fleste tilfellene er barnet såpass sykt og da burde man selv kunne bestemme over kroppen sin. Selvom noen få barn overlever i uke 22 betyr det ikke at det er skjebnen til alle, og du aner ikke jva som skjer i en annens kvinnes liv.

     1. Til Tomt. Flere her synes jeg skulle tenke før de skriver. Som ei skriver her så vet vi ikke hva som skjer i ei kvinners liv. Folk dømmer alt for lett. Du fikk desverre ikke den hjelpen du trengte. Jeg er for abort i uke 22. Det kan være det beste for barnet å ikke bli født. Overgrep,voldtekt osv,men det er det mange som ikke tenker på. Skulle ønske jeg kunne gjort noe for deg.

    2. Jessica, kommentaren over bør du fjerne, da den inneholder grove og stygge feil og påstander. Jeg kom tilfeldigvis over dette innlegget og kjenner jeg må si ifra.

     Senabort utføres ikke ved giftsprøyte og utskrapning. Fødeperson tar en pille som stanser fosterets utvikling. Etter 48 timer settes fødsel i gang med piller i skjelden. Fødeperson går gjennom en vanlig fødsel, med unntak av at vedkommende får så mye smertestillende hen ønsker.

     Fosteret fødes så klart helt, ingen deler det opp eller knekker ben (!) for å få det ut. Foreldrene tilbringer tid med barnet hvis ønskelig. Fosteret blir begravet etter foreldrenes ønsker, noen har seremoni.

     Da senabort ved uke 22 i 99% av tilfellene er et ønsket barn, er dette en stor krise og et traume for paret. De har før aborten fått informasjon fra flere leger, kirurger og fagpersoner.

     Det som hadde hindret senaborter hadde vært muligheten for tidligere fosterdiagnostikk, nå finner foreldre ut at barnet deres ikke er levedyktig kanskje så sent som på ordinær ultralyd i uke 19/20. Det tar noen uker å få videre utredning på Rikshospitalet. Derfor er det mange som når uke 21+5 før senaborten utføres.

     Når du nå leser hvor omfattende og inngripende en senabort er, tror du virkelig noen vil gjennomgå dette uten at det står om liv og død? Dette er ikke et inngrep gjort mellom shopping og kino.

     Det som hadde hjulpet foreldre i en slik krise, er å fjerne den ekstra belastningen de må gjennom fordi de må møte opp i abortnemnd, selv om barnet er dødsdømt. For all informasjon er allerede gitt, alle undersøkelser allerede gjort.

     Nemnda er et unødvendig ledd. Bruk heller penger på oppfølging av disse foreldrene som er i krise.

   2. Barnedrap! Grusomt at noen kan være for dette.😱 Er bare snakk om kvinnens rettigheter men hva me barnets rettigheter ? Er ikke retten til liv den mest grunnleggende rettigheten? Stakkars små. ❤️👼🏼 Det er veldig egoistisks tenkt av deg må jeg bare si.

  2. Jeg er svært liberal både m.h.t dette emnet og alt annet i grunn. Men ikke desto mindre, er min grunnleggende oppfatning at det bør gå en grense parallelt med den grensen som går mellom ikke-levedyktig og levedyktig. Årsaken er rett og slett at det for mitt vedkommende er her grensen går mellom et foster og en baby.
   MEN.. (det er jo alltid et men) I de tilfeller det er oppdaget ett eller annet som gjør det overveiende sannsynlig at ungen vil ha en eller annen utviklingshemning, at det er noe med foreldrenes gener, eller ett eller annet som sannsynliggjør et barn som vil være pleietrengende livet ut, så må man faktisk kunne velge det bort.. Jeg er fullt klar over det kontroversielle i det her, i det mange har sterke følelser ang. dette med å luke bort de som ikke er perfekt, -at det innebærer et sorteringssamfunn, osv. Men ikke desto mindre, føler jeg at det er lett å fremme et slikt syn og på et dømmende vis når en ikke selv står der gravid med hva det er reelle muligheter i beste fall vil være et ‘special needs child’, og i verste fall dødfødt eller ‘grønnsak’. Om man velger å bære frem uansett, -all ære til de, og det bør tilrettelegges etter alle kunstens regler, men det kan virkelig ikke være noe en forlanger..
   Under normale omstendigheter, mener jeg, som sagt, at man må sette grensen ved levedyktig. Men kommentaren som er gitt før meg, viser at man må legge frem alternativer for de som ikke føler seg skikket til ansvaret uten at det skal følge noe skam ved det man måtte velge. F.eks. har jeg troen på det opplegget jeg har sett fra USA, der man kan adoptere bort barn til noen som er villig til å holde døren åpen for moren for at vedkommende kan følge opp ungen gjennom oppveksten fra sidelinjen, so to speak..

  3. Folk misforstår og media kaver dette veldig opp. I NORGE PR. DAGS DATO ER ABORTGRENSEN 22 UKER. Sv vil bare fjerne nemder fordi det er totalt unødvendig. Kvinnen må selv vurdere situasjonen og jeg tror de fleste som har noe mellom ørene ville ha tatt abort så tidlig så overhode mulig etter man oppdaget det uønsket svangerskap. Det blir ingen økning av sene aborter og det blir mindre traumer for de som må igjennom en sen abort, f.eks fordi barnet er ikke levedyktig eller mor er ikke i stand til å fullføre svangerskap. Vi må stole på at kvinnen kan vurdere saken selv og finne ut hva som blir rett for henne. Vi må rett og slett stole på hverandre som samfunn og la den som sitter med en slik avgjørelse få bestemme hva som blir best både for seg selv og foster.

  4. Synes du er veldig krass i kommentaren her. Hvis du leser fhi sin statistikk om abort i 2020 var 4,6% av abortene etter svangerskapsuke 12. Deretter var bare 1,3% etter uke 18. Det står også at « Dei fleste nemndbehandla avbrota vart innvilga på grunnlag av risiko for fosterskader, sosiale forhold og/eller mors helse.»
   Det er altså snakk om få tilfeller og i nesten alle tilfellene er det tungtveiende grunner. De stakkars kvinnene som av forskjellige grunner må utføre en abort så sent i svangerskapet burde slippe å forsvare valget sitt foran en nemd. Det å hinte til at noen bytter ut prevensjon med abort synes jeg også bare er latterlig.
   Synes du kan forsøke å vise litt sympati ovenfor de som gjerne skulle hatt de samme hyggelige opplevelsene i uke 22 som deg, men som heller, av ulike grunner, velger å avslutte svangerskapet.

  5. Barnedrap! Grusomt at noen kan være for dette.😱 Er bare snakk om kvinnens rettigheter men hva me barnets rettigheter ? Er ikke retten til liv den mest grunnleggende rettigheten? Stakkars små.👼🏼❤️ Må Gud bevare de små! Samfunnet er blitt egoistisk !

  6. Enig Jessica, det er galskap! Om noen år vil det kanskje være lettere å redde de yngste, hva skal man gjøre da? Gå tilbake på 22ukers regelen? La være å redde de små?

   Er lei av å høre at det er kvinnens kropp og hennes valg. For de aller fleste norske kvinner er det eget valg å ha samleie. Da kan man bli gravid. Kanskje mer undervisning om dette bør inn i skolen, slik at kvinner oppdager tidlig at de er gravide?

   Ja, det er tilfeller der fosteret ikke vil være levedyktig når det er fullbårent. Da kan abort ved 22uker være et alternativ.

    1. Dessverre er ikke alle foreldre like flinke til å snakke med barna sine, spesiellt om dette temaet.
     Ellers er jeg absolutt for at det er foreldrene som har ansvaret for oppdragelsen.

  7. Lurer på hvilket grunnlag du snakker i forbindelse med dette ? Så typisk uintelligent blogger som har skylapper på og egne erfaringer til grunn! 😩 Jeg fant i uke 19 ut at jeg var gravid. Ingen symptomer, ingen mage og særs lav BMI med høyrisiko for spontanabort. Min kropp hadde ikke tålt å gå gjennom det svarngerskapet. Til tross for dette måtte jeg møte til nemd med 5 «fagpersoner» bestående av overlever og jurister som skulle bestemme hvor vidt det var riktig for meg og mitt liv å gjennomføre svangerskapet! Forkastelig ! Og en sinnsyk påkjenning på en allerede psykisk og fysisk utfordrende situasjon! JA til forslag om selvvalgt abort. Og nei for uerfarne bloggere som skal mene noe om dette landets lover 🤨👎

  8. Abort er et etisk dilemma. Hvor går grensen mellom kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, og retten til å fjerne et liv? Jeg tenker det skal tungtveiende grunner til for å avslutte livet til et foster, spesielt etter uke 12. Akkurat derfor er det rimelig at det sitter en nemd som hjelper med den vurderingen. En abort er en påkjenning, og det skal det også være. Å fjerne et frisk foster kun fordi man ikke ønsker barn, er uetisk og forkastelig. Det kan selvfølgelig ligge tungtveiende grunner bak, som mors fare for eget liv grunnet sykdom, overgrep osv, men å avslutte et svangerskap i uke 22, kun fordi man ikke ønsker barn, burde ikke tillates. Det er skummelt å flytte på de grensene, jmf Kina med et barns politikken, og fullbårne barn som ble drept med giftsprøyter i forløsningen. Det blir regnet som abort også.

  9. Før du uttaler deg om en slik sak burde du vite hva du snakker om. Grensen skal ikke flyttes – den er i dag også frem til uke 22. Eneste SV ønsker er å fjerne nemda, slik at en person som sitter der med et dødt foster i magen eller kanskje et barn som ikke er egnet for liv (feks kraftig brokk), ikke skal måtte gå rundt i lengre tid og vente på et svar før hun kan ta abort. Dette er veldig mentalt krevende for personer som allerede er på et vanskelig sted. Ingen ønsker å vente så lenge med å ta en abort bare fordi det «ikke passer med barn nå». Dette er for å hjelpe de som av alvorlige grunner må ta en abort sent i svangerskapet. Les deg opp så du unngår å feilinformere folk!

   1. Det er vel kanskje heller du som feilinformerer. Vi har ikke selvbestemt abort frem til uke 22 i dag. Om du leser alle overskriftene, både Sv sin egen, og fra alle aviser og nettaviser, så er det nettopp selvbestemt abort frem til uke 22, uten nemd, som SV ønsker.

    Det vi har i dag er selvbestemt abort frem til uke 12, og at man etter dette må søke om det. Det kan ikke sammenlignes med selvbestemt abort til uke 22. Såpass kan vi vel være enige om.

    Kilder: https://www.dagbladet.no/nyheter/abort-i-uke-22/73684969

    Direkte sitert: “SV har vedtatt selvbestemt abort fram til uke 22”

    Abortloven slik den er i dag: “Abortloven bestemmer at gravide kvinner selv kan avgjøre om de skal ta abort, så lenge det kan skje før utgangen av tolvte uke i svangerskapet” ergo: Selvbestemt frem til uke 12.
    Kilde:https://snl.no/abortloven

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg