NEI, DU VET IKKE ALLTID BEST SELV!

Den siste tiden har det blusset opp igjen en debatt om matvare-anbefalingene for gravide. Anbefalinger som er satt for å i hovedsak unngå parasitten Toxoplasmose og bakterien Listeria, sammen med miljøgifter, bakterier og fremmedstoffer som kan smittes over på den gravide gjennom enkelte matvarer – som derfor frarådes. Enkelte mener at man bare kan trosse anbefalingene uten problemer, og at man bør lytte til seg selv istedenfor.

Og er det en ting jeg tenkte mye på da jeg gikk gravid, så var det å følge disse anbefalingene. Derfor blir jeg litt irritert og satt ut av hvordan noen gravide og mødre tilsynelatende forsøker å ufarliggjøre det å trosse de norske anbefalingene for hva som er trygt å spise for gravide.

Som du sikkert allerede har skjønt, ja, jeg var absolutt en av dem som fulgte hvert eneste råd fra matportalen fra punkt til prikke da jeg gikk gravid.

Turte jeg spise en litt for rød biff? Nope. En kyllingpåleggs-pakke som hadde ligget åpen i kjøleskapet i over fire dager? Aldri i verden. Så da var jeg vel hysterisk da, om hysterisk nå har utviklet seg til å bli definisjonen på en kommende mamma som følger anbefalingene satt av fagfolk som garantert vet hva de snakker om. Men så hadde jeg heller aldri tilgitt meg selv dersom noe skulle skje på grunnlag av at jeg ikke kunne velge noe annet å spise.

Det er snakk om 9 måneder av livet ditt, hvorfor ikke bare følge anbefalingene som er satt? Anbefalingene er ikke satt opp for moroskyld. Ei heller er de satt opp fordi noen vil være kjipe, eller for å være irriterende for deg som hormonell gravid som kan finne på å irritere deg litt over listen når du har skikkelig lyst på salami eller brieost. For det å ha lyst på, kan jeg absolutt forstå.

“Men sjansen er jo så liten for at den maten man spiser som er forbundet med en risiko inneholder parasitten/bakterien som er farlig for barnet i magen”

Satt på spissen, så er det veldig mye som er lite sannsynlig, men som likevel skjer. Er sjansen verdt å ta for å spise en spesifikk matvare, når det virkelig finnes SÅ mye annen trygg mat man kan velge i? Dessuten tror jeg at det mest naive vi kan tenke på generelt grunnlag, er tanken om at «det skjer ikke meg».

Det er greit at du personlig velger å trosse anbefalingene, men du bidrar til en normalisering av det å trosse disse om du har en stor instagramkonto, blogg eller lignende og i tillegg skriver om at du er lei av alle anbefalingene og velger å lytte til deg selv istedenfor. Beklager, men argumentet som går ut på at “man vet best selv” holder ikke mål når det er snakk om anbefalinger satt av fagfolk i helsedirektoratet og folkehelseinstituttet. Dette er ikke ment som noen skremselspropaganda, men fakta er at man ikke alltid vet best selv.

Nå er det riktig nok 4 år siden jeg selv gikk gravid, men èn ting kan jeg si: Og det er at jeg aldri har angret på at jeg fulgte anbefalingene. Jeg er derimot ganske sikker på at jeg ville ha angret, og følt meg passe dum dersom jeg hadde fått i meg en parasitt som er farlig for barnet i magen bare fordi jeg måtte ha en skive med salami.

2 kommentarer
  1. Jeg følger også alle råd. Gleder meg utrolig mye til å kunne spise spekemat igjen! Jeg holder meg også helt unna lakris, siden det står flere plasser at det kan være skadelig for barnet. Har sååååå lyst på lakris

  2. Det er så bra at du skriver dette innlegget! Jeg forstår ikke hvordan gravide klarer å spise mat som de vet at det kan være en fare med. At de tar risikoen på skjer det noe eller ikke..

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg