MINE MATFAVORITTER!

Hei alle sammen!

I dag tenkte jeg å dele 4 av mine favorittmåltider med dere uten kjøtt. Det er egentlig veldig mange av leserne mine som virker interessert i å spise mindre kjøtt, men som synes det er litt vanskelig. Og det forstår jeg! Derfor tenkte jeg å vise dere disse oppskriftene som er enkle, vegetariske eller veganske, og likevel fantastisk gode!

Pastagryte med mozzarella og basilikum

Dette er ofte det første jeg lager når noen vil at jeg skal overbevise dem om at mat uten kjøtt kan være like godt som med. Jeg synes også det er viktig å inkludere vegetarretter når jeg deler oppskrifter, fordi det ikke er alle som ønsker å gå full-vegan, og jeg vil ikke utelukke alle som ikke ønsker å spise KUN vegansk når det er så bra å i det hele tatt være vegetarianer også!

Noen veganere snakker dårlig om vegetarianere, jeg velger å heie frem alle som gjør noe. Det er bra for dyrene, helsen og planeten vår – og det viktigste er faktisk at man gjør noe i det hele tatt. Mener jeg, da.

Dette trenger du:

  • En fersk mozzarella (125g) kan byttes ut med vegansk parmesan om du går for en vegansk versjon
  • Fersk Basilikum (10-12 ferske blader kuttet opp eller feks lagt oppi hele)
  • 300 gram pasta eller fullkornspasta, både penne, makaroniskruer, og vanlige pastaskruer fungerer helt topp
  • Quorn “kjøttdeig” i oransje pakke, kjøpes på de fleste dagligvarer. Dette er den beste vegetariske kjøttdeig-erstatningen som finnes. Går du for helvegansk versjon kan du bruke Anamma sin veganske farse, den er veldig nøytral i smak så krydre den gjerne litt ekstra.
  • Tre bokser knuste tomater, foretrukket fra Mutti
  • 3 middels store gulrøtter
  • En halv løk
  • Et par-tre fedd hvitløk
  • En halv spiseskje grønnsaksbuljong (jeg brukte suppebuljong) rørt ut i ca 7 dl kokende vann.
  • 4 ts sukker
  • En spiseskje ketchup
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Start med å kutte opp hvitløk, løk og gulrot. Gjerne i mindre terninger. Bruk gjerne en ganske stor kjele eller gryte. Tilsett en god klunk olivenolje. Deretter fres grønnsakene i kjelen. Tilsett salt og pepper.

2. Når grønnsakene er tilnærmet møre tilsetter du kjøttdeig-erstatningen du har valgt. Når den også er blitt “brunet” i gryta sammen med grønnsakene, er det tid for å tilsette de knuste tomatene, spiseskjeen med ketchup, sukkeret, og bladene med basilikum. Deretter tilsetter du det kokte vannet ferdig utblandet med buljongen.

3. Nå kan alt koke noen minutter, før du kan du legge til pastaen i gryta også, sammen med alle de andre ingrediensene. Denne skal legges oppi “rå”. Deretter lar du det koke enda en liten stund, bare pass på at pastaen ikke blir overkokt! Smak til og kjenn om gryta trenger litt mer salt, sukker eventuelt også litt pepper.

Like før servering legger du den kuttede mozzarellaen oppi også, rør rundt mens den smelter. Eventuelt den veganske parmesanen dersom du gikk for en helvegansk versjon! Nå er retten ferdig og klar til servering! Server gjerne med litt fersk basilikum også.

 

Enkel vegansk “kylling”-taco med søtpotet og guacamole med chilli

Dette er en av mine favoritter når det kommer til taco. Selvfølgelig, jeg elsker fortsatt “norsk taco” med erstatning for kjøttdeig og ost, samt de ordinære taco-grønnsakene. Men en dag ville jeg prøve noe nytt, og falt helt for denne typen med både søtpotet, avokado, og OUMPH! – en fantastisk kjøtterstatning som minner om kylling, og med smak av timian og hvitløk. Sammen er det SÅ godt!

Dette trenger du:

  • Smør eller nøytral olje til steking
  • En pakke Oumph! Thyme and garlic (viktig at det er akkurat denne og ikke en annen type Oumph!)
  • En søtpotet med grei størrelse
  • Avokado
  • Tomater, både cherrytomater og vanlige fungerer fint men jeg foretrekker cherrytomater
  • Finkuttet fersk kruspersille
  • Tacolefser, jeg bruker små

Til Guacamole:

  • Salt og pepper
  • Limejuice etter smak
  • En klype spisskummin-krydder
  • En klype koriander-krydder
  • En klype paprika-krydder
  • Hvitløk etter smak, evnt hvitløkspulver
  • Små, finkuttede biter av litt rød chili

Dette gjør du

1. Skrell og del opp søtpoteten i nesten firkantede biter, ikke tykkere enn 1 cm (Se bilde) Stek dem på bakepapir i ovnen i olivenolje/rapsolje med salt og pepper til de er møre.

2. Stek kjøtterstatningen i panna i godt med olje. Den skal stekes fra frossen tilstand, og skal ha litt stekeskorpe når den er ferdig. Rør ofte, den kan brenne seg litt fast, så pass på temperaturen i panna.

3. Kutt opp tomater og avokado, og lag gjerne guacamole av avokadoen (=Mos avokadoen, tilsett limejuice, korianderkrydder, små finkuttede biter av rød chili, salt og pepper, samt litt spisskummin)

4. Når søtpotetbitene er ferdig, strø over finkuttet persille og server kjøtterstatningen, tomatbiter, søtpotet og guacamole sammen i mindre tacolefser. Krydre gjerne med salt og pepper før servering.

 

Beyond burger med loaded fries og hjemmelaget vegansk aioli

Dette er min favorittburger av alle de veganske som finnes på markedet, men det finnes flere typer der ute: Blant annet Oumph! sin egen burger (Som var Fredrik sin favoritt av alle vi har prøvd) samt fra Hälsans kök, og Coop sitt eget vegetarmerke. Har du prøvd en allerede og likte den godt, kan du selvsagt bruke den i denne oppskriften – om du ikke har smakt noen vegetar/veganburgere tidligere, ville jeg anbefalt deg å prøve beyond burgeren først. Jeg kjøper den på Rema 1000, og den er fantastisk god!

Dette trenger du:

  • En pakke med Beyond burgere (2pk)
  • Fryst pommes frites eller laget av egne poteter (jeg pleier oftest å kjøpe fryst, siden dette tross alt er en skikkelig lettvint kosemiddag)
  • Frityrolje eller rapsolje
  • Salt og pepper
  • Vegansk parmesan (Kjøpes på feks Kolonial.no) eller laget på kumelk fra dagligvaren dersom du går for en vegetarisk versjon
  • Kruspersille, finkuttet
  • Vegansk smør/vanlig stekesmør
  • Cheddar ost/vegansk cheddar til selve burgerne (kan byttes ut mot annen valgfri ost)
  • Salatblad
  • Tomat

Til aiolien – vegansk aioli – Greenbonanza sin oppskrift (som er fantastisk god)

  • 2 dl usøtet soyamelk
  • 2 ts eplecidereddik
  • 2 ss ferskpresset sitron
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts maldonsalt
  • 3-5 dl nøytral olje (raps eller solsikke)

Dette gjør du:

1. Jeg pleier å starte med å lage aiolien. Start med å røre ut eplecidereddiken og ferskpresset sitron ut i den usøtede soyamelken. La den stå mens du rasper hvitløksfeddene. Ha i både hvitløksfeddene og dijonsennep oppi, og finn frem stavmikseren. Deretter tilsetter du oljen litt etter litt, og velger selv tykkelsen på aiolien etter hvor mye olje du bruker. Salt den etter smak. Etter det er den ferdig, og du kan sette den kaldt mens du lager resten av maten.

2.Varm opp rapsoljen/frityroljen i en tykk kjele og friter pommes frites. Viktig å ikke bruke kjøkkenredskaper laget av teflon eller lignende når du skal ta opp pommes frites’en fra oljen når den er ferdig fritert. Legg den på en lang remse med kjøkkenpapir på benken for å la den renne av seg overflødig olje, og salt den. Gjerne med maldon- eller flaksalt, om du har det.

3. Stek burgerbrødene raskt i smør/olje i panna før du begynner å steke Beyond burgerne i nøytral olje eller smør/vegansk smør. Jeg pleier å tine mine burgere i kjøleskapet en stund før jeg steker dem, og steker dem alltid mye lenger enn det står på pakningen. Pass bare på temperaturen i panna så den ikke brenner seg fast! Mot slutten av steketiden for burgerne kan du legge på den veganske/vegetariske cheddaren, skru deretter ned temperaturen betraktelig og legg på lokk slik at den legger seg inntil burgeren.

4. Kutt opp salat og tomater som tilbehør til burgerne, finn frem de stekte burgerbrødene og legg på burgeren og server. Server pommes frites’en med parmesan/vegansk parmesan som du river over og litt finkuttet persille, sammen med den hjemmelagde aiolien.

Obs: Pass på å ikke fritere i nærheten av barn dersom du gjør det i en kjele, og bruk en stor nok og tykk nok kjele! Når du er ferdig med friteringen, skru av plata og la både kjelen og oljen kjøle seg helt ned langt unna rekkevidde for barn. Haha, dette vet dere garantert allerede, er bare viktig å inkludere synes jeg – for ulykker kan skje så raskt!

“Dette er jo en skikkelig burger!” sa Fredrik da jeg serverte dette tidligere denne uken. Og han elsker burgere laget av kjøtt. Leo smakte på den hjemmelagde aiolien med friesene, og utbrøt bare “Mamma? Dette var VELDIG godt!” – så dere kan trygt si at jeg er ganske sikker på at de aller fleste vil like denne retten, selv kjøttspisere.

 

Vegansk Mac&Cheese

Denne oppskriften kan jeg, dessverre, ikke ta cred for da det er Berit Nordstrand sin – men den er så god at jeg ønsker å dele den med dere likevel! En av guttene mine er ekstremt (!) kresen i matveien, men denne gikk ned på høykant – og det beste av alt? Den inneholder grønnsaker, nøtter, og blant annet næringsgjær, og det skulle man faktisk aldri tro når man smaker den!

Tro meg, jeg var så skeptisk da jeg skulle prøve denne oppskriften at jeg til og med hadde kjøpt inn til en reservemiddag som jeg hadde liggende i kjøleskapet… Den reservemiddagen spiste jeg ikke for å si det sånn.

Denne kan brukes som både lunsj eller hovedrett til helgekos, eller som et tilbehør til blant annet laks/ørret (som jeg pleier å servere den med her hjemme til guttene mine)

  • 300 g speltskruer eller fullkornspasta/makaroni
  • 2.5 dl søtpotet i terninger (ca.120-130g)
  • 1 liten gulrot, i terninger (ca.1 dl)
  • ½ gul løk, grovhakket (ca.70-80g)
  • 2 dl vann (bruk kokevann fra grønnsakene)
  • 2,5 ss næringsgjær (Kjøp på helsekosten – koster en hundrelapp og pakken varer en evighet!) gul pakke på bildet under
  • 1.5 dl cashewnøtter (ca.70g)
  • 0.5 dl kokosmelk
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts havsalt
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 klype cayenne pepper
  • 1 klype paprika

Dette gjør du:

  1. Kok terninger av søtpotet, gulrot og løk omkring 10 minutter, til møre. Koketiden varierer ut ifra hvor store terninger du har skåret. Kok pastaen i en annen kjele samtidig.
  2. Slå 2 dl av kokevannet fra grønnsakene i en blender. Resten slår du av og så har du de møre grønnsakene opp i blenderen. Tilsett cashewnøtter, næringsgjær, kokosmelk, sitronsaft, hvitløken og krydder og kjør blenderen til du har en jevn pure. Smak til sausen med ekstra næringsgjær og salt dersom det trengs, før du serverer.
  3. Slå så sausen over pastaen og server!

Dette blogginnlegget tok en evighet å lage, matrettene inkludert – men så gøy å dele noe slikt med dere! Håper dere likte det, gi meg gjerne beskjed om dette er noe dere vil jeg skal gjøre mer av og om dere tester ut noen av oppskriftene ♥

8 kommentarer

Siste innlegg