SPØRSMÅL OG SVAR: KEISERSNITT

Hei alle sammen ♥ I dag har jeg en liten ekstraordinær spørsmålsrunde omkring dette med keisersnitt. Jeg har fått utrolig mange nye lesere i det siste og dermed en del spørsmål om dette som jeg tenkte jeg kunne samle i et blogginnlegg og svare på. Jeg har jo litt erfaring når jeg nå har hatt to keisersnitt. Før jeg begynner på dette blogginnlegget må jeg bare understreke at jeg ikke er noen ekspert innenfor feltet, og at hvis man selv er gravid og ønsker svar på noe omkring keisersnitt som har med en selv å gjøre – så burde man snakke med legen sin♥

– Fineste pappaen og vår eldste sønn da han ble født i 2015 –

Hvorfor hadde du keisersnitt? – Jeg fikk innvilget keisersnitt grunnet ekstrem fødselsangst som psykolog mente hadde grunnlag i psykisk sykdom jeg slet med i barndommen min (hadde en alvorlig angstlidelse som barn, er friskmeldt for mange, mange år siden og sliter på ingen måte med dette i dag utover fødselsangsten jeg hadde da jeg var gravid)

Kan man velge det om man vil ha keisersnitt? – Nei, absolutt ikke. Det er en overlege som har siste ordet i hver sak, men vanligvis (slik jeg fikk beskjed om i hvert fall) samles leger og overleger på møter og bestemmer hvem som får keisersnitt og ikke etter å ha sett på saken til hver enkelt og vurdert individuelt. Du kan altså ikke velge keisersnitt om du er gravid, men du kan søke om det. Dersom legene ved sykehuset du har tilknytning til mener det er medisinsk nødvendig, så får du det innvilget.

Hvordan fikk du keisersnitt, jeg har hørt det er vanskelig? – Det er en vanvittig lang prossess, ja. Jeg startet prosessen i svangerskapsuke 10 første gang jeg ble gravid. Da måtte jeg gjennom psykologtimer, timer ved klinikken som behandlet kvinner med fødselsangst på sykehuset, legetimer og samtaler om emnet med jordmoren min. Dessuten også en egen samtale med overlege på sykehuset. Jeg fikk det først innvilget i svangerskapsuke 32, så det tok lang tid. Personlig er jeg litt delt når jeg tenker på hvordan det var: Fordi det er klart det kan være både svært viktig og riktig å gjøre det på den måten for å luke ut de som ønsker seg keisersnitt fra de som virkelig trenger det. Samtidig, vet jeg at jeg slet mye med fødselsangsten i denne lange tiden mellom når jeg ventet på svar og drev med samtaleterapi, fordi jeg var livredd at jeg skulle komme i tidlig fødsel og bli fysisk tvunget til å føde naturlig. Det skapte på en måte en enda større redsel i meg. Nå gikk det jo heldigvis bra, da.

Var det vondt/vondere enn vanlig fødsel? – Jeg har ikke opplevd “vanlig” fødsel, så det kan jeg ikke si noe om. Det var helt klart smertefullt i etterkant. Jeg har i tillegg fått komplikasjoner i etterkant som gjør at jeg har vondt i arret mitt, som jeg mest sannsynlig bare må leve med resten av livet.

Hvordan ser arret ut? – Arrdannelse kan være utrolig individuelt, kroppen min danner fine arr (om jeg kan si det sånn) – derfor er mitt arr veldig lite synlig, knapt synlig faktisk. Om man får “fine” arr eller ikke kan også ha med om keisersnittet var planlagt eller ikke. Er det et planlagt keisersnitt har de tid til å ta det med ro og da vil arret naturligvis bli finere, dersom det er hastesnitt er fokus på å få baby ut fortest mulig – og da kan de ikke tenke på at arret skal bli finest mulig, naturligvis.

Hva skjer hvis du blir gravid med tredjemann? – Da vil fødselen ende i keisersnitt automatisk. Dette fordi risikoen for livmorruptur (At livmoren revner) øker for hver gang man har hatt keisersnitt fra før av, siden man da har skåret i livmoren fra før av, når man eventuelt får rier ved en ny graviditet.

Angrer du på at du hadde keisersnitt? – Nei, jeg stoler på at overlegen tok riktig avgjørelse ved å innvilge det i min sak. Selv om det ikke har vært noen “walk in the park” å ha hatt keisersnitt heller. Folk må virkelig ikke tro at keisersnitt er en enkel utvei (for noen er det jo sikkert det da, på samme måte som “vanlig” fødsel også vil være det for noen) du kan for eksempel ende opp med komplikasjoner som meg, og det er nok en god grunn til at vi ikke får velge selv om vi vil ha keisersnitt eller ikke. Dersom man er helt frisk, både psykisk og fysisk, så er “vanlig” fødsel det beste for mor og barn. Du kan heller ikke løfte noe annet enn barnet ditt på mange uker, det er økt risiko for allergier etc.

Selv om jeg helt klart hadde veldig fine opplevelser begge gangene jeg hadde keisersnitt, så må vi for all del ikke undervurdere hva slags stor operasjon det er.

Håper alle sammen har hatt en god helg, og vil ønske alle en fin start på den nye uken som går i gang i morgen. Vi går inn i mai denne uken altså! Hjelpes meg. Tiden flyr!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg