JEG LEGGER MEG FLAT

….For dere har så rett.

At jeg er 16 år gjør meg automatisk til umoden. Absolutt alle 16-åringer er umodne, og absolutt alle over 25 er modne. For det er sånn det er, ikke sant? Verden er totalt svart-hvitt, og unntak er et begrep som ikke eksisterer. Det finnes ikke. 

Ei heller finnes det mennesker som har taklet dette tidligere enn meg. Folk finnes jo ikke forskjellige, så om det er noen som ikke har klart rollen som ung mor tidligere enn meg sier jo det alt om hvordan jeg vil klare den. Jeg eier heller ikke skam i livet fordi jeg tok dette valget. Jeg vil samfunnet vondt fordi jeg ung gravid, og jeg snylter selvsagt på staten i samme slengen.

Jeg fatter i grunn ikke hvordan jeg klarer å sove om natta. Jeg vil jo tross alt faktisk motta penger fra lånekassen fordi jeg som gravid student har rettigheter? Det er jo helt vilt. Norge får se til å gjøre noe med systemet sitt, for å motta støtte for å gå på skole å utdanne seg til tross for barn henger jo ikke på grep.

Ødelagt livet mitt har jeg også, og det i aller høyeste grad. Jeg har jo tross alt valgt å gjøre det vi mennesker i hovedsak er skapt for (til tross for min unge alder) så hvem pokker er det som ikke ser at jeg har gjort det?


Ikke kommer jeg til å få meg jobb. Om jeg har ambisjoner eller ikke hjelper jo ikke, siden det finnes jo tross alt unge mødre som ikke får seg jobb og sitter på ræva hele livet, og da er det jo en selvfølge at dette også gjelder meg.  Jeg vil høyst sannsynlig havne på gaten, og vil nok være å se i filler jeg har funnet i søppel-containere bak diverse dagligvarebutikker i en storby. Å si noe annet vil være naivt og godtroende.

For vi må jo heller ikke glemme at siden jeg per definisjon er et barn som får barn, er det definitivt avgjørende når det kommer til hvordan jeg vil takle morsrollen og om jeg vil være en god nok mor. Alder er alt. Vi har jo aldri sett at unge jenter har taklet det å bli ung forelder tidligere heller.

Og jeg kan umulig ha ting på stell. Jeg kan heller ikke ha et optimalt leve og -boforhold for et barn. Det hjelper ikke om økonomien faktisk er god, det hjelper ikke om jeg er sammen med barnefar eller ei, og det hjelper ikke om jeg er en relativt oppegående 16-åring. Det går jo bare ikke uansett. Hvorfor? Nei, det går bare ikke. Alle skal legges under samme kam, og unge foreldre er alltid synonymt med dårlige foreldre. Ingen unntak.

Det finnes jo tross alt ikke mennesker over 25 som ikke klarer å ta hånd om barna sine. Det ser vi jo aldri, sant?


Og herregud, hvorfor tok jeg ikke bare abort? Det er jo ikke så ille det? Jeg står i hvert fall i null posisjon til å si om det er ille eller ikke for meg, for dette vet allerede de som har vært gjennom det selv. Som sagt, vi mennesker finnes jo ikke forskjellige, – og dermed ville det jo gått greit for meg også, dersom det har gått greit for andre tidligere. 

For ikke å snakke om hvor mye jeg kommer til å angre. For hvem i all verden er det som ikke har møtt mødre som angrer bittert over sine egne barn?

 

138 kommentarer
  1. Kjempe flott innlegg!!! Du skriver godt og jeg håper du klarer å gi faen i det folk sier til deg/om deg. Ønsker deg riktig lykke til videre i graviditeten og med den forestående fødselen 🙂 Stå på, du er flink! Jeg tror du blir en god mor!

  2. Det kommer nok til å gå så fint så:) Du kan klare det bedre du enn en på 30.
   Jeg ble selv mor som 17 åring, mottok mange rare blikk og kommentarer fra folk.
   Jeg anger ikke et sekund, vi klarte oss kjempebra:) Du kan ennå ta utdanning fordi om du skal bli mor. Lykke til videre!:))

  3. Du har en så bra blogg! Dette var et utrolig bra innlegg. Jeg er bare 12 år (02) og du er forbildet mitt. Ikke fordi du er ung mamma, men fordi du tørr å stå for dine valg og klarer å ta ansvar for deg selv. Jeg elsker å lese bloggen din og gleder med til Leo blir født. Hadde vært gøy hvis han hadde blitt født i morgen, siden lillesøsteren min har bursdag da, haha!

  4. skikkelig bra innlegg! Mine foreldre var selv 16 og 17 år da de fikk deres første barn. De er begge gift med hverandre å ble sammen på ungdomskolen 🙂 jeg er skikkelig stolt over mamma og ikke minst pappa! Mamma er utdannet lærer og pappa har eget oljefirma. Det går selv om noen ble unge foreldre! Har troen på deg Jessica! 🙂

  5. Kjenner meg igjen i dette , fikk barn som 15 åring , er 15 år siden nå og jeg snyltet bare på staten til jeg var 18 og begynte å jobbe ‘ fikk utdannelse og har jobbet siden og alt er bra med barnet også 😄 ville selvfølgelig ventet med barn , er absolutt ikke perfekte tid å få barn men man gjør det beste utav situasjonen . Har forøvrig kun fått det ene barnet , tenkte at jeg kunne bli “gammel mor” til nr 2 😉 lykke til

  6. Min mor var 17 da hun ble gravid første gangen =) Folk er så forskjellig, noen modnes fort og andre senere 😉 Stå på og lykke til videre i svangerskapet =)

  7. Stå på! Folk trur berre at dei veit alt -.-
   Kjør på, og motbevis alle som ikkje trudde på deg! 😀
   <3

  8. Utrolig bra innlegg! Du får nå sagt det slik som mange mener det er! ALLE er flinke på sin måte, kjenner folk som har vært yngre enn deg også som har blitt gravid, og de har klart jobben kjempe bra! og det kommer du også til og gjør! Mamma var gravid som 19 åring med sitt første barn og klarte det kjempe bra! Har troen på deg/dere!

  9. Hahahaha!!! Tommler opp ass!! Fantastisk 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏

  10. Det er synd du opplever så mye negativt på bloggen. Råder deg til å stenge kommentarfeltet hvis du tar ting så mye til deg!

  11. Hei!
   Du må ikke bry deg om de stygge kommentarene og “bedreviterne”! Dette klarer du kjempe fint,du virker som en snill og voksen jente for alderen din,dette kommer du til å klare med glans 😀
   jeg er selv ung mor og jeg har aldri angret på at jeg fikk min datter,det er uten tvil det beste som har skjedd meg.
   Ønsker deg alt det beste,ikke la deg knekke av de taperene som ønsker å se deg feile. Du har noe helt vidunderlig i vente <3

  12. E det ikke trist å bruk hele svabgerskapet på å forsvar dæ sjøl på en blogg, i stedet for å vær glad og positiv med de DU kjenner? Det e en uting at alle unge mødre skal ha en blogg om det. Og man blir lei av å les samme drit på alle sin blogg.

  13. Andrea: Hei “Andrea”

   Har jeg brukt hele svangerskapet på å sitte å forsvare meg gjennom en blogg når jeg skriver ett innlegg om dette i uke 39? 🙂 Jøss! Hvis du er så ekstremt lei forstår jeg ikke hvorfor du trykker deg inn på slike blogger jeg da?

  14. Er du fortsatt sammen med barnefaren eller bestemte du deg bare for at dette var ditt og alene ditt valg?
   Du skriver at det ikke har noe å si om man er sammen med barnefaren eller ikke. Der vil jeg si meg uenig(sikkert mange her som skal være støttende og i det hele tatt og si at det har funket for dem og det er greit, NOEN funker det for). Grunnen til at jeg sier meg uenig er fordi det er bedre for et barn og ha to faste foreldre, med faste så mener jeg to individer som er der for barnet hele tiden om barnet skulle trenge det.
   Det som er ulempen med å være alenemor (ELLER far) er at man finner gjerne ikke en fast partner med en gang i ungdomstiden og det kan bli mye, vi kaller det gjennomtrekk. Det handler om tryggheten til barnet å gjøre, å det å faktisk måtte forholde seg til kunn 2 hovedpersoner istedet for at barnet må tilvende seg nye partnere “ofte”. Jeg sier ikke at du ikke kommer til å finne ditt livs kjærlighet i morra og lever livet ut i glansdager, men hva som statistisk sett er mest normalt.
   Det kan absolutt gå din vei og det her kan gå bra, men hvis du tok denne avgjørelsen alene så syns jeg du er en idiot. Ja, “It takes two to tango”, men alle som en vet at en av og til kun har sex pga nytelse og ikke noe mer.

  15. bra skrevet. Jeg ble mamma før jeg ble 19, jeg er sammen med barnefaren, vi bor sammen ennå, vi er 22 nå. Det går bra. Jeg ville aldri gjort noe annerledes. Ja – det er ting som er tunge og vanskelige – men det er det jo uansett! Jeg angrer ikke og klarer ikke å tenke meg et annet liv enn jeg har nå. Mange syns jeg var ung og umoden, men jeg beviste det motsatte! Man klarer det man må. Det går alltid 🙂
   Du klarer det du vil, jeg tviler ikke på at du er oppegående. Hvorfor skulle noen vite noe bedre eller mer om deg enn det du gjør?

  16. har stor respekt for deg og valget du tok! du tar ansvar for handlingene dine. Moren min var 16 når hun fikk meg og har alltid vert verdens beste mor og jeg kommer forhåpentligvis til å ha henne med meg mesteparten av livet mitt!

  17. Kjempebra innlegg! Du skriver helt utrolig bra!! Stå på, du kommer til å bli tidenes beste mor 🙂 <3

  18. du er veldig løs som blir mor som 16! lykke til med et rent helvete i årene framover, hvis du får lov til å beholde barnet da, er ikke alle som klarer å ta vare på et egent barn når du kun er et barn og ikke har noe utdanning. faren din er nok veldig stolt over deg som har vært så løs og pult så mange i flere år alerede

  19. altså, hvorfor skriver du ikke innlegg som IKKE inneholder syting? Jeg syns det er dette som gjør bloggen din lite interessang. Nettopp fordi alle innleggene inneholder det samme men er formulert på andre måter. Du skriver på en måte som sier “det er så synd på meg FORDI jeg skal bli mamma som 16 åring”. Jeg er sikker på at om du slutter å bare skrive om hva folk sier til deg angående graviditeten, vil kanskje responsen på innleggene være mindre negativt. Skriv heller om hvor mye du gleder deg, sett godkjenning knappen på på kommentarene dine og fokuser på det positive i det å faktisk få barn! Alder har ikke en dritt å si med mindre du er 13, noe du ikke er. Jo mer du skriver om det, jo mer vil folk reagere på det.

  20. Bra skrevet, nok en gang!
   Jeg liker at du i tidligere innlegg sier at det er tøft å gå igjennom ett svangerskap i ung alder, men jeg tror ikke nødvendigvis det er lettere om du er 30! Derfor liker jeg dette innlegget!
   I norge har vi noe som heter janteloven, den kommer veldig sterkt frem på bygda, og på nettet!
   Men jeg synes det er fantastisk fin måte å svare tilbake til alle jantelovryttere!
   Du SKAL tro du er noe, du SKAL tro du klarer ting, og du SKAL være stolt av valgene du tar! Dette uavhengig av hvor stort eller lite valget var. Du kan angre på ting senere, men da har man lært. Og det er det livet handler om, ta lette og vanskelige valg, gjøre rette og feil valg. Og lære av dem. Men det valget du har tatt, med å beholde Leo, det er ett stort, og riktig valg for deg! Uansett hva jante-norge tror og mener!
   Heier på deg!

  21. Hei gode Jessica ❤ det at du er ung er ikke til å se bort i fra, men om jeg får si det så var 16 en normal alder å få barn før. For ikke så alt for lenge siden så var man 16,17,18 når man fikk sitt første barn. Det var det som var “normalt” før. Så å si at du ikke er moden til å ta vare på er barn, er bare utrolig dumt..min oldemor var ikke mye over 16 når hun fikk sitt første barn og hun klarte seg helt fint. Jeg er helt sikker på at mange oldeforeldre var rundt den alderen når de fikk sine barn
   Så ikke tenk på alt hatet du får..folk vet ikke bedre💖 masse lykke til, dette kommer til å gå helt fint! Kos deg masse i tiden fremover!

  22. themom: Hei 🙂
   Jeg synes jeg skriver utelukkende positive innlegg på denne bloggen, men nå synes jeg det var på sin plass med et slikt innlegg som dette. Kan du referere til hvor jeg har skrevet nøyaktig det samme tidligere? Vil gjerne ha vedlagt link! Og trist at du synes alt jeg skriver er så likt, men ettersom jeg er storfornøyd med hva jeg har oppnådd med denne bloggen selv, og har ekstremt mange faste lesere som liker bloggen min veldig godt så kommer jeg nok til fortsette å blogge slik jeg liker det. Husk at det er frivillig å klikke seg inn, og det er frivillig å legge igjen en kommentar 🙂

   Vet ikke om du har fulgt med i det siste (det virker ikke slik ettersom du mener jeg skriver få innlegg om hvor mye jeg gleder meg og at jeg fokuserer lite på det positive) Derfor legger ved bare noen få av innleggene mine den siste tiden som handler om hvor mye jeg gleder meg over graviditeten, og hvor mye vi gleder oss til å få møte babyen vår!
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1426527151_tilbakeblikk.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1426427327_nr_skal_babyen_bli_fd.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1426375343_11111111.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1426178166_svangerskapsuke_39.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1426117507_tiden_flyr.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425309174_nye_bilder_av_babyrom.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425843914_2_uker_igjen.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425725908_07032015.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425657517_en_fantastisk_reise.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425579296_uke_38.html
   http://jessicaenerberg.blogg.no/1425465847_sykehuset.html

   Og jeg synes ikke jeg får så ekstremt mye negativt gjennom bloggen, det positive veier uansett opp for det negative jeg får – og kommentarfeltet mitt skal stå åpent til den dagen jeg velger å slutte å blogge. Det er min beslutning 🙂 Ha en flott kveld videre!

  23. Jeg er 23 år nå fikk mitt første barn som 18 år og mitt andre barn som 20 åring jeg har ikke utdannelse eller jobb det kan jeg ta igjenn. Stå på dette klarer du

  24. For et flott innlegg 🙂 Ufattelig irriterende å bli dratt under samme kam som de ungdommene som ikke har noe mellom ørene..

  25. Masse lykke til! Du er sterk! Jeg tok abort som 15 åring av den grunn at jeg overhode ikke følte meg klar eller så muligheter til å kunne oppdra et barn! Utrolig sterkt av deg og gjennomføre dette og stå opp for det!:)
   På en annen side, skjønner jeg ikke hvorfor du har lagd en blogg om det.. Fra min side er dette bare for å få “oppmerksomhet”.. Men jeg kjenner jo ikke historien bak..

  26. Så bra skrevet. Og du har full rett til å gi uttrykk for frustrasjon som du helt sikkert har erfart gjennom de negative kommentarene.
   Jeg sier bare at jeg er så glad vi er forskjellige. At du er 16 år står for valgene dine og takler konsekvenser så positivt. Ja du er fortsatt i alder et barn. Men i mine øyne ei ung vordende mor med et godt hode. Synes du skal være stolt av deg selv jeg. Du kommer til å bli en god mor. Og jeg er sikker på at du kommer gjennom skolegang og ender med en god jobb. Du får til det du vil. Moren min var ikke fylt 17 da jeg ble født. Og hun er verdens beste mamma. Hun hadde 7 års skolegang og har kommet langt likevel. Det vil du også gjøre. Fortsett å stå på og lykke til med alt. Leo er heldig som får deg som mamma.

  27. Hei Jessica! Vil bare si at jeg synes du er veldig reflektert og flink til å uttrykke deg, og ønske deg masse lykke til med alt som skjer fremover! Tror du kommer til å klare det kjempebra uansett alder 🙂

  28. Hei. Utrolig bra skrevet. Respekterer virkelig ditt valg. Jeg ble mor som 19 åring (akkurat fylt) og angrer ikke en dag. I dag er han snart 27 år og har 2 søsken på 22 og 16. Mannen min var 20 år og vi er fortsatt gift og har det bra sammen. Alle mennesker takler slikt forskjellig uavhengig av alder. Ønsker deg lykke til med den lille. Kos deg og nyt tiden med babyen din <3 Hilde

  29. Det står respekt av valget ditt. Kanskje var du uansvarlig da du ble gravid, jeg vet ikke og skal ikke legge meg oppi det heller, men å beholde barnet, bare det viser hvor god mor du kommer til å bli. Moren min fikk med da hun var 20. Hun er mye flinkere enn mange andres mødre som fikk dem da de var over 30. Dette kan jeg selv se, på måten hun har oppdratt og oppført seg mot meg på. Lykke til! Unge mødre er ofte de flinkeste mødrene, vil jeg si😳😊👍

  30. Jeg fikk selv barn som 16 åring. Kan vel ikke si at jeg var moden den gangen. Å mener å at ikke er det heller, hvem 16 åringer er moden for forelderollen som 16 åring ?? Ingen.. ja, ting kan bra. Ja, du har dine rettigheter som enslig forsørger. Men en ting kan jeg love deg. Det kommer til å bli hardt fremover, med unge skrik, bleie skift, vasking av klær, lekser, regninger osv..
   Jeg heller ønsket ikke å bli gravid som 16 åring, men slik ble det. Men hadde jeg vist det jeg vet i dag hadde nok ting hvert anneledes. Hadde jeg kunne fått min sønn noen år senere hadde jeg valgt det. Det ingen 16 åringer som vet hva dem går til når dem blir gravide.. ingen…
   Ønsker deg og barnet all lykke fremover 🙂
   Hilsen ei som selv ble mamma som 16 åring

  31. Legg vekk alt som er negativ , om folk mener det om deg og hva så ? De som ikke er modne her som slenger med leppene sine 🙂 Du må fokusere på det som er bra og positivt rundt deg å legge de drittungene bak deg. Snart er du mamma og har en nydelig sønn som du skal kose deg med å da skal det eundt deg være både bra og positivt prøv å ikke irriter deg over folk som vil deg vondt. La den stien ta veien en annen plass… Du er moden, merker det på det lang vei . Du ser mye eldre ut enn det du er å det er nok derfor folk sier slike ting om deg for de er sjalu for du er mer moden enn dem. Jeg er 23 år gammel å modnet ganske fort, flyttet ut da jeg var 17-18 år å merket forskjell på meg å alle andre for å si det slik 🙂 Etter jeg fikk sønnen min i fjor 14 Mars , så har alt vært bare negativt å det klarte jeg ikke å komme meg vekk ifra å dette var hele familien til barnefaren . De mobbet , de ertet og kaldte meg styggeste tingene , ikke sa de gratulerer med dagen til sønnen min på lørdag heller . Men jeg har forstått det slik nå at det er bare sjalusi å nå er alt bedre å er bare godt å ha gode mennesker rundt seg å fokusere på det som er bra isteden for det som ikek er bra, se fremover med sønnen din la stygge mennesker holde på slik de gjør å det kommer de ikke noe langt med 🙂 Masse lykke til videre disse dagene. Snart er han er å du/dere blir kjempe gode foreldre å det vet jeg 🙂

  32. Må bare si en ting.
   Jeg ble gravid som 17 åring, er idag 26 år. Jeg har to fine barn, en samboer jeg har vært sammen med i 10 ÅR. Og hver eneste dag tar jeg med selv i å tenke “Fy fader så heldig jeg er! Jeg er 26 år, har en sønn på snart åtte år. (og en datter) 26 år bare, og jeg har allerede fått lov å elske barna mine i så mange år allerede. Får kjenne dem i så mange år til, bli gamle med dem, være sprek med dem nå, engasjert med dem nå! Jeg føler meg heldig, og har faktisk begynt å syntes litt synd på de “eldre” som går glipp av nettopp det. Tiden med mine barn, er verdt all reising, festing, karriere oppbygging osv som alle tar først. Jeg er så heldig å ha kunne hatt mine to barn med på reisen, oppleve ting MED dem. Karrieren har jeg begynt på etter jeg ble mor, og ikke gått glipp av noe der heller. Så virkelig, føl deg heldig 🙂 Dette er den beste reisen du har fått, og kommer til å få oppleve. Du er heldig!

  33. linda: det at du ikke var moden for alderen har ingen verdens ting med hvor moden jeg er å gjøre. Mennesker er forskjellige, og modenhet kommer ikke alltid an på alder. Første gang man blir foreldre er likt for alle, 40 år eller 16 år.

   Jeg blir ikke enslig forsørger? Hvor fikk du det fra?

   Tusen takk for det! 🙂

  34. Er så enig med deg! Ble selv mamma det året jeg fylte 17 år. Er idag snart 21 og venter en liten en igjen 🙂
   Det som irriterte meg mest den tiden jeg gikk gravid med gutten min og etter han ble født er alle fordommene mot unge mødre. Folk gikk ut i fra at jeg var alenemor, at jeg var umoden (for ingen 17 åringer er jo moden for alderen) osv. Det samme gjelder nå, folk tror denne babyen har en annen far og at jeg fortsatt blir alenemor. Derfor gjør det utrolig godt å fortelle hver og en at barna mine har samme far, vi bor sammen og eier et hus sammen. Jeg har til og med utdanning!
   Det er faktisk mulig 🙂
   Lykke til videre, jeg gleder meg til å følge deg når sønnen din har blitt født. Det er verdens beste gave, uansett om man er 16 eller 40<3

  35. Du er bare rå! Fy flate for en styrke du faktisk viser ved å skrive dette! Ingen umodne jenter skriver et slikt innlegg. Du setter alt på spissen, og jeg liker det! For her ligger det mye bak.. Skjønner utrolig godt at du er lei av alt som har blitt sagt helt siden du fortalte at du var gravid. Men gang på gang så viser du en enormt til modenhet.
   – Ja, du er en av de som kommer til å mestre dette supert!
   – Og ja, du kommer til å bli en fantastisk mor for din lille gutt.
   – Og du kommer til å mestre resten av livet også (utdanning, jobb osv).
   Jeg er ikke i tvil en gang.
   Stå på kjære deg, du trenger ingen til å fortelle deg hvordan DU skal leve livet ditt. Du er bare 16, ja det vet vi alle sammen. Men du har fullstendig kontroll på livet ditt slik jeg ser det. 🙂

  36. Før i tiden var det vanlig at man giftet seg tidlig og ble gravide, både oldeforeldre, tipp, tippp
   Tipp fikk barn i alder av 16-17 og var gift.. Nu blir alt svartsett fordi det er alenemødre, det er skillsmisser, det er media,blogg Facebook alt blir mer tydelig.. Men det e faktisk ikke unormalt å få barn som 16 åring.. Mer unormalt å få ved 14 års alder.. Men det E jo en grunn til at vi har seksuellavalder, nettopp også fordi en 16 åting kan bære fram et barn og være modent. Menn nå er vi så umodne ay vi lærer ikke slike verdier som i gamledager og enkelte 16 åringer blir ikke voksne, selv ikke en 25 åring treng å være moden nok!

  37. Synes du skriver så bra. Du blir en kjempe god mor. Det er jeg helt sikker på. Hilsen mor til 2. (Jeg er 36 år.)😀

  38. Mamma fikk storebroren min ganske tidlig. Hun følte seg SÅ moden for alderen.. De var liksom så voksne i hodet.. Sånn som du sier at dere er.
   Nå, når hun har blitt voksen ser hun tilbake og skjønner at det ikke stemte. Er klart du føler deg moden når du lever voksen livet med samboer, leilighet og graviditet , men er du virkelig det? Ja, vil du svare nå.. Det kan også hende at om 20 år skjønner du ikke en gang hva du tenkte når du sa det.
   Jeg sier ikke at du ikke er moden for alderen, for jeg kjenner ikke deg og kan derfor ikke si noe om dette.. For alt jeg vet er du faktisk veldig moden! Det jeg prøver å si er at det ikke er sikkert det er sånn selvom du føler det sånn.

  39. Jeg synes du virker som en ekstremt oppegående 16-åring. Bare måten du formulerer deg på, viser at du er moden.
   Jeg heier på deg, og er sikker på at du kommer til å bli en kjempegod mor! 🙂 Jeg gleder meg til å følge deg videre her på bloggen 🙂

  40. “Alder er bare et tall”, jeg synes du viser godt at du er moden nok til dette. Mange vokser enormt mentalt gjennom svangerskapet. Selvom om man kanskje ikke var “klar” for å bli ung mor før det skjedde, kan man likevel bli en like god, eller kanskje bedre, mor som noen på 25+. Alle er forskjellige. Stå på videre 🙂

  41. kjempe bra innlegg:) og masse lykke til med forestående fødsel <3
   Fikk selv barn som 21 åring, og det er selvfølgelig mye tyngre enn man noen sinne kunne tenkt seg, uansett alder. MEN til gjengjeld gir det deg 1000 ganger mer glede enn man noen gang kunne tenkt seg også. Så er absolutt verdt alle våken nettene og bæsjebleien. Og såkalt gjennomtrekk er det selv i familier med eldre foreldre, har nemlig ingenting med alder å gjøre, men med holdning.
   Noen må bare rakke ned på andre, for å selv føle seg bedre tydeligvis. Og det viser jo bare hvor utrolige umodene dem er (som tydeligvis er godt over 16), og hvor utrolig moden du er som kan svare på en hyggelig og god måte:) All ære til deg:)
   Vil bare legge til at jeg som en ung dame på 23 også er umoden av og til, er sunt uansett alder. Og man sier jo det at den dagen man kan innrømme at man er barnslig(umoden), er dagen man virkelig er voksen. Og jeg vet fra egne erfaringer at det å oppdra barn blir lettere med ett snev av det som gjør deg "umoden" i disse "gamle" grinebiternes øyne.
   Jeg tror med hånden på hjertet at du kommer til å bli en fantastisk mor, masse masse lykke til 😀

  42. Ut i fra ditt svar her ser jeg jo at du ikke er moden for din alder. Ja, vi er alle forskjellige å godt er det. Med tanke på din alder er det vel ikke så rart at man kan tro at du kan være ensligforsørger. Du er bare ett barn, som trenger mye støtte osv fra dine foreldre i den tiden som nå kommer. Så det mest normale da var at du bodde hjemme til du var klar til å flytte for deg selv.

  43. linda: Hei “Linda”

   Hvilket svar refererer du til? 🙂 Jeg svarte “det at du ikke var moden for alderen har ingen verdens ting med hvor moden jeg er å gjøre. Mennesker er forskjellige, og modenhet kommer ikke alltid an på alder. Første gang man blir foreldre er likt for alle, 40 år eller 16 år.”

   Er jeg umoden fordi jeg svarer deg saklig fordi jeg er uenig med deg? Den var ny, altså. Mulig det er vanlig å være aleneforsørger når man blir gravid i ung alder, men du kan jo spørre (Evt lest litt her inne på bloggen) før du trekker konklusjonene dine.

   Jeg forstår ikke hvorfor du drar inn hvor jeg bor, men jeg flyttet da hjemmefra før jeg ble gravid. Flyttet ikke ut fordi jeg skulle bli mamma 🙂

   Takk for kommentar!

  44. Hva folk velger å gjøre med livet skal de selvfølgelig få velge selv, det som derimot er synd er at alle andre må ta regninga for valg som dette. All støtte til folk som får unger burde fjernes. Har man ikke råd til å ha unger, så burde man heller ikke få det, og om man allikevel velger å få unge, så burde man selv alene ta konsekvensen av det.

  45. Hei 🙂
   Digger bloggen din!
   Jeg var 16 da jeg ble gravid 😉
   Nå er jeg 18 år og 2 barns mamma snart 🙂
   Jeg er heller ikke ferdig med utdanningen ennå jeg heller, så det skal jeg gjøre etterhvert!
   Så Lykke til og nyt tiden så lenge du vil utdanning venter på deg når du er klar 😆✌👌

  46. Vil bare selv si min egen mening når det kommer til dette.. Ja jeg synes kansje du er litt ung til å ta ett så stort valg som dette. Dette er ikke ett valg du kan angre deg. Du har også automatisk ødelagt mange deler av livet ditt, og du får ikke opplevd ungdomstiden din. Den starter sånn nogen lunde når du er 16, men BEGYNNER når du fyller 18 og er myndig.
   Men, det ikke mange tenker på, det ikke mange forstår, hvertfall ikke gutta(!!!) .. Det er det at uansett hvor ung du er når du får barn, uansett hvor gammel du er når du velger å få barn, så vil alle få ett automatisk morsinstinkt. ALLE får det.. du er mamma, og det er ingenting som barnet trenger mer i livet sitt, enn mamman sin.

  47. Bra skrevet. Man er en god person om du grier tenke hvor mye ansvar å hva dette innebære får vi ikke tenkt slikt så vil jeg ikke kalle de en god person feks mor å sånt. Jeg måtte tenke slikt selv å ha mine problemer jeg bestemte meg for å ta valget å beholde den.. Slikt ble det ikke mista den måtte gå en medisinsk abort døde kun 6uker var den. Var glad å stolt 😃 stå på alle kan være en god mor vis tenke hvor mye ansvar det vil være så vil jeg tro du kommer bli en fantastisk mor <3 stå på

  48. Hei! Jeg har skrevet et innlegg hvor jeg tar opp noe av den samme problematikken. Hyggelig om du tar en titt. Jeg tror du kan bli en veldig god mor selv du bare er 16 år:)

  49. Kjære deg! Lykke til med babyen din. Alder er noe som går over, vet du 😉 Fryktelig fort, faktisk. Dessuten kan jeg hilse deg fra Paulus (!): La ingen forakte deg fordi du er ung 😃 Hilsen bestemor

  50. Hvorfor setter du alle navnet til de som skriver en ikke utelukkende positivt kommentar i hermetegn? Utrolig merkelig syntes jeg..
   Alle jeg kjenner som har fått barn tidlig sier at de angrer på at de ble mor så ung. De angrer selvfølgelig ikke på at de har fått barnet sitt fordi alle elsker jo barna sine over alt på jord. Men hvis de skulle få valgt mellom å få barnet litt senere når de har alt på stell og vært sammen med faren/moren til barnet i litt mer enn ett år, så hadde de valgt det.
   Selv om de fortsatt er sammen med personen de har barn med, mener de fortsatt at de skulle ha ventet.
   Selvfølgelig kan man være en god mor selv om man er ung, men jeg tror nok at du kommer til å se tilbake på dette om noen år og tenke at du skulle ønske du hadde vært litt mer forsikrig og ventet.
   Du vil såklart være hodestups forelsket i barnet ditt, men du skulle nok ønske du hadde fått barnet litt senere.
   Uansett så liker jeg bloggen din veldig godt og det er veldig kjekt å følge deg 🙂

  51. Amalie: Hei 🙂

   Grunnen til at jeg gjør det er fordi såpass mange av anonyme her har samme ip-adresse, og dermed umulig kan hete både Linda, Helene og Anne. Har ingen verdens ting med at de ikke skriver utelukkende positive ting å gjøre 🙂

   Og alle jeg kjenner som ble mor i ung alder sier det motsatte. Tror vi bare må annerkjenne at mennesker er forskjellige. Jeg kan forøvrig ikke ta mitt valg basert på hva “alle andre” gjør, men det som føles mest riktig ut for meg.
   Kunne heller ikke vært mer forsiktig, som jeg tidligere har skrevet her på bloggen gikk jeg på prevensjon.

   Hyggelig at du følger bloggen min, det setter jeg stor pris på at du gjør! Tusen takk 🙂

  52. Heisann 🙂 synes du er utrolig flink. Skulle ikke tro du er 16 år (fordi alle 16 åringer er jo umodne, haha) har ei venninne som er gravid nå og jeg tar meg i at jeg forteller henne så mye om det å være trøtt og sliten. Det er så lite oppi alt det fine med å få barn. Jeg gledet meg veldig til å skifte bleier, å mate om natten osv. Det skal jeg huske å fortelle henne. Du er ei fin jente med en fin gutt i maven. Masse lykke venter 🙂

  53. Du skriver veldig veldig godt til å være 16 år! Jeg har rettet min andel av tekster opp igjennom 😉 masse lykke til, drit i hva andre mener! Klem fra norsklærern 😉

  54. Joda, jeg er til dels enig. Bare synd at du ikke tenkte noen år fremover. Du blir nok en fantastisk mor, men jeg tenker mer på din egen utdannelse og fremtid. Uansett, lykke til.

  55. Er 16 år selv og har fått vite at jeg er i uke 6. Graviditeten var ikke planlagt fordi jeg ALLTID har brukt p-piller men jeg har vært veldig uheldig. Jeg klarer ikke å bestemme meg for hva jeg vil gjøre. Jeg har verdens snilleste kjæreste som er 2 år eldre enn meg som vil beholde barnet men jeg er ennå usikker. Vi bor ikke i lag men jeg vet at dette kan ordne seg fort. Jeg har en mor som støtter meg fullt ut, foreldre hans støtter oss og vennene mine er positive til det. Men jeg har ennå en ungdomstid igjen, jeg er snart ferdig med første året på VGS og har 1 år til jeg vil gjerne fullføre. Jeg vet jeg kan klare VG2 om jeg beholder barnet men det kan bli tungt. Jeg er bare usikker på om jeg kan takle å gå på skolen med gravid mage, all snakkingen og jeg vet heller ikke om det vil være bra for meg og få en unge på denne tiden. Følte for og få det ut til deg, jeg elsker bloggen din og den hjelper mange i din alder når det gjelder akkurat dette! de som kommenterer frekt blir jeg flau over fordi ingen kan vite hvordan dette er før de er i samme situasjon selv. Lykke til i resten av svangerskapet! det kommer til å gå såå fint! 🙂

  56. M: ikke la noen fortelle deg hva du skal gjøre! Det er din kropp og ditt liv. Det blir ditt ansvar. Samtidig, synes jeg personlig at du ikke skal gjøre noen beslutning uten å bli enig med barnefar først. Jeg vet at kommentaren ikke var til meg, men jeg følte likevel at det var noe jeg måtte si. Hvis du har familie og venner som støtter deg, er du veldig heldig. Jeg skjønner at du er redd for utdanning osv, men det kan du ta senere! Uansett, skal du gjøre det som føles riktig for deg! Jeg tror du får det til om du velger å beholde, men det er et stort ansvar. Ønsker deg masse lykke til!!

  57. du er sta som en geit, nekter å høre på andre.
   Finnes flere forskjellige umodne 16 åringer. 16 åringer med 10 kg sminke og som fester, snuser/ røyker og om å gjør ha flest mulig sex partnere. Eller 16 åringer som blir gravide.
   Du har 1. Ikke en utdanning, 2. Ikke en jobb, 3. Du er totalt avhengig av de rundt deg. Gratulerer du fikk deg jobb som såkalt blogger slik som Anna Rasmussen gjorde. Skal du reklamere for ungen din og? Bruke ungen din som reklame slik at du kan kjøpe deg flotte designer klær og poste såkalte duckface-bilder?
   Det er det som er en umoden 16åring. Men du tror du er en 40 åring i hodet, akkurat som frk. Rasmussen som lever i en rosa boble.
   Lykke til.

  58. Fikk sjøl barn når eg var 17, ja det var vanskeligt og det var tungt men eg angret ikkje, i dag er gutten min 12 år eg har utdanning hus og familie. Aldri høyr på kva andre sier vær stolt over deg sjøl og barnet ditt. Og lykke til❤️

  59. Ut i fra hvordan du skriver virker du langt eldre enn 16år. Du kommer til å bli en fantastisk mamma. Det er ikke alderen som avgjør det men hvordan du er som person. Gratulerer. Hilsen nybakt mor 26år.

  60. Linn: Så hyggelig å høre 🙂 Tusen hjertelig takk. Nei, det har du helt rett i – alder er totalt irrelevant i denne sammenhengen. Gratulerer som nybakt mor <3

  61. Det er en sang som heter
   .Det handler om å leve. Kine Myklebust .Hun har sakt det meste der .Dette går bra.

  62. Hei, har ikkje lest så mye på bloggen din tideligare, men etter dette innlegget kommer eg til å følge med! Forstår utrolig godt det du skriver! Folk kammer alle under samme kam! Det er abselutt ikkje rettferdig! Høres ut som om du har full forståelse for den avgjørelsen du har gjort og det var den beste for deg, sjølv om kanskje ikkje alle er enig.. Men det viktigaste du treng å tenke på er at den avgjørelsen du har gjort er noe du står for og er stolt over!
   You go girl !!! 👊

  63. Drit bra skrevet! Jeg er i ferd med å bli far selv da jeg er 23. Jeg syntes dette var litt tidlig (for meg) men jeg ser da mange andre, På min alder som har både 1 og 2 barn.. Men etter hvert som tida gik, Så begynte jeg å bli mere voksen.. Ta bedre valg.. Sluttet å feste.. ALDRIG ute sent mere.. Men det er ingen uting.. For noen blir mer voksen etter de får barn!!
   MASSE lykke til med barnet! Både til deg å barnefaren !

  64. Bra skrevet!! Jeg fikk selv baby som 17 åring og er i dag midt i tredve årene,gift(ja med samme mannen;)..) 4 barn og er i tillegg fosterhjem! Stå på og masse lykke til.

  65. Godt skrevet! Min mor var 16 da hun fikk meg. Nå var faktisk ikke hun og pappa kjærester lenger da jeg var født, men jeg har hatt en kjempefin oppvekst! Jeg har i dag en god utdannelse og fast jobb, og tror hvertfall selv at jeg er en fornuftig ung dame 😉 Stå på og lykke til videre!

  66. Trur du vil klare deg helt fint jeg 🙂 fikk barn i tidlig alder selv og er aleneforsørger å Vært det siden gullet var 3 mnd. Nå bor jeg i leilighet jeg selv forsørger å er midt i en høyskole utdannelse. Hadde det på samme måte. Ingen trodde jeg skulle klare det men nå får jeg bare beundring rettet mot meg. Det her klarer du helt utmerket! Det kan jeg love deg. Det ligger dessverre i menneskets natur å dømme. Det er noe vi aldri kommer unna. Men vi kan la Være å bry oss om hva andre mener så lenge kritikken ikke er konstruktiv. Det å bli en god mor avhenger ikke og har aldri kommet an på hvor gammel du er! Husk det.

  67. Jeg ble mamma som 18 åring og fikk en attpåklatt i alder av 37. Barna var da 18, 14 og 12. Jeg skulle ønske at jeg var over 20 når jeg fikk førstemann, livet er på mange måter enklere. Gått glipp av mye i alderen man skal oppleve mye. Men Kjære blogger IKKE bli en ny anna Rasmussen, det hun gjør mot ungene sine er sykt!!! Snakk om umoden mor, på de fleste måter dessverre.

  68. 1) Nå må dere gi dere folkens. Hun har lov til å klage om akkurat hva hun vil. Ikke bare er hun 16 år (en alder hvor hormoner løper løpsk og hver minste lille motgang er verdens undergang), hun er også gravid – og det er flere hormoner som løper løpsk enn man noen gang har opplevd tidligere. Selvfølgelig blir man sårbar.
   2) Man blir moden av å få barn, uansett hvor tidlig eller seint man får barn. Selv ønsker jeg meg ikke barn, men det har ingenting med modenheten min å gjøre. Man gjør det man velger å gjøre i livet, enten det er planlagt eller uplanlagt.
   Jeg er ikke en bloggleser, så kommer nok ikke til å følge deg videre – men lykke til, i hvertfall. 🙂

  69. Jeg mener at dine valg er dine valg, og siden du har kommet så langt i svangerskapet er jeg sikker på at det lille nurket i magen kommer til å få en god mor 🙂 Jeg har nemlig aldri fått følelsen av at du tviler, til tross for hvor “absurd” det er å få barn så ung. Og som sarkasmen din tydelig får fram: verden er ikke firkantet. Du er utadvent og klar for utfordringene. Samt er du ikke alene. Jeg synes du er både dyktig og sterk. Barnet ditt er veldig heldig 😉

  70. Genetisk sett er ideal alderen for å få barn 14-25 😊 vi er ikke skapt til å leve et s langt liv, men langt har det blitt grunnet teknologi. Gjennomsnitts alderen for 100 år siden var forskjellig men varierte fra 27-37 😊

  71. Det er ikke helt vanlig å bli gravid som 16åring, men samtidig nå i 2015 er det ikke så uvanlig heller :p
   Jeg personlig syns det er litt umodent at jenter blir gravide så fort. De blir ikke ferdig med skole og må si farvel til mye av det “forrige” livet sitt. Det er de som velger å ha sex og de som ikke passer på å bruke beskyttelsen og alle veit jo hvilket konsekvenser det kan få, men det tenker tydeligvis ikke på det akkurat der og da.. men samtidig så syns jeg at det er veldig modent av en 16åring f.ekd deg at du valgte å beholde den lille skapningen som lever i magen din. At du velger å utsette skole og mye av det som skjer i livet ditt for å oppdra barnet ditt <3 du må virkelig være en sterk ung jente 😉 stå på! 😉

  72. Helt enig med themom og linda. Det er mye som kommer til og skje fremover. Jeg vil ikke si at du er moden sånn som du svarer folk i kommentarfeltet. Skjerp deg, ikke rart folk ser ned på deg. Er nok ikke lenge til noen annmelder deg og kontakter bv. “Ink meg”.

  73. Du er utrolig flink å skrive, det skal du ha! 🙂
   Men håper virkelig dette er skrevet mest for å dra raske lesere? Det er ytterst få som ytrer seg om det at en enkeltperson har blitt gravid i en alder av 16 år og valgt å beholde barnet! Klart er det mennesker rundt om, spessielt på nettet som kanskje mener at det er umodent av en 16 åring å bli gravid, noe som forsåvidt er sant, men slik er det jo med stort sett alt? Uansett hva du velger å gjøre kommer mennesker til å ha en mening om det.
   Jeg var selv 16 år gammel når jeg ble gravid første gang, og 18 år når jeg ble gravid med nummer to og jeg har opplevd veldig lite av både nedsettende kommentarer, stygge blikk og meninger fra fremmede! Da jeg ble gravid og fødte mitt første barn var jeg en ganske offentlig person, så jeg hadde forventet mer hets, men jeg erfarte at hos mange yngre mødre ligger det i hodet.
   For det er jo sant at det blir vanskeligere å studere og å få seg jobb når man får barn i tidlig alder, det kan man jo helt ærlig ikke krangle på? Det er ikke dermed sakt at ingen får det til. Det er induviduelt. Ikke alle “barn” blir gode mødre heller, men igjen: Induviduelt.
   Det jeg mener er at selv om noen sier til en kvinne(uansett alder) at ikke alle blir gode mødre, vil ikke det dermed si at vedkommende som hørte denne kommentaren ikke kommer til å bli en god mor.
   På meg virker det som om du opplever dette daglig? Om du faktisk ikke overreagerer og du får høre dette direkte er det en annen sak, og noe annet må ligge bak akkurat det. Jeg håper så inderlig ikke det, for man hører sjeldent om det. Isåfall ville jeg kanskje byttet omgangskrets!
   Du får ha lykke til med all haten du får eventuelt, jeg håper for din, kjæresten din og babyen sin del at det går over.

  74. mange unge som tror at det er dans på roser å få en liten baby. Lykke til. Håper du ikke blir alenemor.

  75. Skjønner ikke egentlig hvordan mange her velger å oppdra et barn uten å være myndig engang. Mange unge mødre har ikke utdanning, ikke jobb, en god deg jeg vet om er så desperate til å bli som en “**år og mamma”-bloggerene at de rett og slett driter i både barnefaren sine meninger, barnets fremtid og seg selv egentlig.. En 16 åring og en 25 åring er på to helt forskjellige nivåer mentalt. Det er 9 år mellom.. Uansett hvor moden man er, er det erfaringer, logikk og kjærlighet.
   Føler også sakt men sikkert blir Norge mer og mer bortskjemt og egoistiske, at snart er mange for egoistiske til å kunne oppdra en unge

  76. *smiler* Herlig innlegg, men fortsatt en del skikkelig teite bedreviterkommentarer. Som jeg har sagt før, du er så reflektert at en glemmer alder. Alder er jo bare et tall. Jeg var 23 da jeg fikk barn, var jeg mer moden enn du er? Jeg var skolert, teoretisk og trodde jeg visste alt 😮 Men teori og praksis er ikke det samme fikk jeg erfare. Joda, en kan snakke om ideelle løsninger, men hva er det?
   Jeg ser og er glad for at du tar mange av kommentarene her med et litt sarkastisk smil. Hva vet vel de bedre enn deg? Liker de ikke det du skriver kan de vel klikke seg et annet sted.
   Jeg har tro på deg jeg! Klart det blir tøffe tider, klart du vil bli sliten og lure på om du har valgt riktig, men hvem gjør ikke det, uansett alder.

  77. Jeg er helt enig! Jeg var selv 17 år da jeg ble mamma for første gang – og alle sa til meg at jeg ville angre, at jeg ikke ville klare det, og bla bla bla. Den dag i dag sitter jeg med verdens kjekkeste sønn på snart 8 år. og 3 av hans første leveår var jeg helt alene om omsorgen, nå har jeg 50/50 med bf, og dagen etter jeg fylte 22, fikk jeg en liten prinsesse – og 4mnd etter hennes ankomst så viste testen nok en gang positiv, og 12 mnd senere kom nok ei lillesøster til verden. Jeg ville aldri vært uten noen av dem! 🙂 Og det har ingenting med alder å si om man blir dårlig eller en god mor/far. Jeg vet om folk som er godt inn i 20-årene som ikke engang har ansvaret for barnet/barna sine. så at folk skal dømme unge foreldre for at man er mellom 16 – 20 år, syns jeg blir for dumt :). Og jeg selv hadde aldri tatt på meg det ansvaret ved å bli så ung mor om jeg selv viste at jeg ikke ville klart det! Men jeg viste at dette skulle jeg få til, og hadde en veldig god prøvelse på det før jeg selv ble mor, jeg har en lillesøster som er 10 år yngre enn meg med Downs syndrom – og som var like knytta til meg som det mine barn her. Jeg passet ho, matet ho, stelte ho, la ho, og gikk turer og fant på ting med ho. Og det er derfor jeg følte meg klar for å ta ansvaret ved å bli mamma.. Pga ho hadde lært meg mye!
   *en stoooor klapp på skuldra til alle mammaer og pappaer, uansett alder 🙂

  78. Jobb og utdanning kan man ALTID fikse senere i livet, uansett når man får barn. En abort derimot kan du ikke gjøre omigjen!! 🙂 Så jeg respekterer deg på det høyeste!!

  79. Se på Anna Rasmussen, fikk barn i alder 14/15, hun ble moden og hun var hvertfall et barn. I mine øyne så er du helt fantastisk so tør å gå igjenom dette, 16 år!! Enten du føler deg klar nå eller ikke så komme morsinstinktet når ungen din er født. Jeg ønsker deg alt godt videre!

  80. Har fulgt deg en stund og du er et forbilde for mange ja selv meg 🙂 selv er jeg 35 og har to barn og snart kanskje siste, opplever mye negativt selv for slike gamle som meg som kanskje får siste barnet. Særdeles bra reflektert. Stå på jeg er en av de som heier deg på frem, fortsett m denne bloggen, rett fra hjertet 🙂 lykke til 😀

  81. Ikke la deg tråkke på, alt er mulig 🙂
   Ble mor i alder 17 og 19år, går skole nå
   2 små barn, og det er ikke noe problem!
   Det handler om rutiner og godt nettverk rundt seg.
   Du klarer fint å få et liv som alle andre “A4”
   menneskene som skriver stygt om du 🙂
   Lykke til med fødsel og mammalivet 😀

  82. Hei Jessica
   Ikke la haters fortelle deg om du skal lykkes i livet eller ikke
   JEG ER HUNDRE PROSENT SIKKER PÅ AT DU ER/BLIR en UTROLIG god mamma og barnet ditt er superheldig! Finnes så mange tennåringer som ikke greier å passe på barna sine, men du er et unntak! 🙂
   Stå på! Jeg heier så utrolig mye på deg

  83. Annina: Tusen takk for en flott kommentar! Kjempe hyggelig av deg 🙂 Vi skal hvert fall gjøre vårt ytterste, og jeg er helt overbevist om at vi blir gode foreldre for gutten vår.

   Utrolig koselig <3

  84. Hmmm… Finner ikke sarkasme eller ironi i innlegget ditt jeg? Så jeg tror du har sett lyse eller noe??
   Haha, neida. Jeg tulla. Men, for 4år siden fant jeg ut at jeg var gravid. Til din informasjon så er jeg noe eldre enn deg, det var ikke planlagt og begge var studenter. Vi hadde vært sammen siden jeg var 16. Da var he 20. Og vi er fortsatt sammen, men det har vært tøft.
   NAV gav oss engangsstønad – man føler seg rik i nøyaktig 2 sekunder idet man ser pengene har kommet på kontoen men vrir seg i senga om natten når du innser at alt koster penger og 35k varer ikke særlig lenge. I alle fall når du har nada utstyr og ser hvor fort den lille vokser. Pengene brenner ikke i lomma. Sunnmøringen i meg snudde på hver dn krone men pengene ble raskt borte.
   HUSK Å søk skoleplass for høsten om du vil ha penger med Lånekassen! Så må du godta skoleplassen og SØKE OM permisjon når du tiden nærmer seg skolestart ellers stiller Lånekassen seg vanskli. Just sayin’ … Vi endte med å få bare 1000kr ekstra fordi jeg ikke gjorde det siste (ingen som fortalte meg det) og da ble det hart på økonomien. Men det går.
   Nå er begge i jobb. Vi har hus og bil. Og en livlig og glad treåring (snart 4)! Og venter et lite ett til i august. Han som blir storebror er passe fornærma fordi det bare er et barn i magen min fordi han ville jo ha to søstre og to brødre! Haha!
   Barn er krevende. Sett grenser. Ha rutiner. Det sistnevnte messer de på som om det er gull på helsestasjonen men det er et tips som er gull verdt!
   Jeg har troen på deg! For hva det er verdt tror jeg at dere greier dere kjempe bra! Lykke til, dere to!

  85. Haloo, hvordan dum går det an bli? Greitt nok at du beholder barnet og er fornøyd med det, men livet ditt sol du kjenner det tar no slutt! Du må bli voksen fort, du kan ikke gå på fester som du pleide, du kan ikke henge med venner når du vil, du får ikke den utdanningen du vil og vil sannsynligvis ende opp med å jobbe på REMA eller Cubus, men du håper sikkert på å tjene penger igjennom bloggen, og når melder deg på unge mødre. Bra du tar alt dette positivt, men bruk hodet å tenkt litt. Og det at du lager blogg når du finner ut av at du er gravid er bare tragisk. Jeg er på samme alder som deg, og å bli gravid på denne alderen ville vært et mareritt! Jeg hadde gått glipp av ungdomstiden min. Dette er grunnen til at det finnes prevensjon. Lykke til. Hade

  86. ej blei føst når mora mi va 16…. de blir kansje ikkje lett for dej å få unge so tideli men visst du har viljen til de greie r du deg fint 🙂 får håpe der går bedre me ungen din en de gjekk med meg..😔 hun var ikkje klar so ej bur i fosterheim.

  87. Holder med deg! Er gravid selv og ganske langt på vei selv. Jeg og barnefaren er fortsatt sammen og jeg er veldig takknemlig for det 🙂

  88. Ble gravid da jeg var 18, ble ikke ferdig med vgs så jeg fikk ikke generell studiekompetanse. I dag er jeg samboer med barnefaren, har ei nydelig lita jente som går i barnehagen, samboer har fast inntekt, og jeg, uten utdanning, har verdens beste jobb som jeg trives utrolig godt i! Det beste er å vise at mennesker tar feil, og hvor korttenkte enkelte faktisk er!
   Stå på, og nyt hver eneste dag med den lille! Det er dyrebar tid, som du aldri får igjen 🙂

  89. Du skriver så bra jessica! Er stolt på dine vegne, du er kjempe tøff og like moden som ein over 25år!😊

  90. er ikke unormalt og være 16 år å mamma lenger! Folk må slutte og henge seg opp i ting di ikke har noe med! Men igjen dere som blogger om det og være 16 og få barn, velger selv og utsette dere får disse hat, negativitet osv… Jeg er 22 år og fikk blei gravid som 16, har 2 barn nå.. Aldri blogget om det og heller aldri fått noe hat eller negative kommentarer på det

  91. dere som ikke har noe positivt og komme med, til denne flotte jenta som har den fine bloggen! Herregud tenk litt for dere skriv, tenk om dere hadde klart og ta vare på et barn som 16åring, se dere i speile for dere åpner kjeften!
   Kjempe fin blogg, fortsett med det og drit oppi de som skriv stygge kommentara de har det ikke bra med seg slev! Har bare en ting og si stå på, du e tøff (y)

  92. Hahaha, så utrolig bra og morsomt skrevet!
   Syns så synd på alle de som ikke forstår, som er fordomsfulle og som skal slenge med leppa så fort de ser noe som de ikke er enige i (selvom de har lest hele innlegget eller ikke)..
   Bra at du ikke tar deg nær av noe av det tullet folk kommer med.. det er synd at det finnes sånne mennesker, som må rakke ned på andre for å føle seg bedre med seg selv.
   Stå på, fantastisk flott blogg! 🙂

  93. Ser mange her som sier du kanskje ikke er moden nok til å få barn. Du er kanskje moden nok, men det at du er gravid nå er nok mye mindre gjennomtenkt enn det det burde vært.
   Å få barn inkluderer det at du må være hjemme hvis det skjer noe. Hvis barnet blir sykt på noen som helst måte. Du kommer for sent fordi barnet var sta idag og ikke ville spise frokost. Du kan ikke dra på skolen fordi det var planleggingsdag i barnehagen
   Min kusine er 32 og har 2 barn på 7 og 5. Hun begynte på universitet for 1 år siden. Hun sa at tilogmed når de er så gamle så er det vanskelig å få til. Hun måtte plutselig være avhengig av andre igjen. Hun ringer rundt for at noen kan hente ungene fordi hun har en uventet prøve eller lignende. Og denne damen er 32 år gammel, hun er stabil psykisk og hun er stabil i økonomi etc. Hun er en fantastisk mamma, men alt krever mye mer når du har små barn.
   Når du får barn nå så kan du vinke farvell til Russetid, fester m alkohol, ferier og mange andre ting du veldig gjerne vil gjøre i ungdomstiden. Du kan også vinke farvell til dyre vesker og sko. Eller sko og vesker i det hele tatt. Det kommer Ann på økonomien deres. Som jeg håper dere har kontroll på. Barnet vil alltid komme i første rekke. Hvis barnet trenger ny seng til 6000 og du egentlig trenger nye sko fordi de du har er ødelagt, så.kjøper du ny seng til barnet. I 18 år vil du alltid komme som nummer 2. Det håper jeg du er forberedt på. Uansett hvor moden du tror du er. Fordi du er kanskje moden til å være 16, men det betyr ikke at du er like moden som en 25 åring.
   Uansett så er valget tatt og jeg ønsker deg masse lykke til! 😊

  94. Stå på 🙂 dette klare du utrulig bra 🙂 jeg er selv mamma til ei jente på 5 mnd nå å eg he au hørrt at eg ikke va moden te å ta ansvar men eg he bevist at eg e det å stortrivest som det <3

  95. Huff, det er så trist at dagens samfunn oppfatter unge mødre på denne måten. Desverre er det mye sannhet i det du skriver. Jeg var selv 17 år da jeg ble gravid og ingen gledet seg i starten. Folk var bekymret, syntes synd på meg osv. Snakket om ungdomstid og umodenhet. Jeg skulle nok ønske at jeg var eldre da jeg fikk henne, kun for at egentid er etterlengtet. Jeg skulle ønske at jeg hadde lært meg egne rutiner i hjemmet og hatt mer kjøtt på beina hva livet angår før jeg ble mamma. Men på den andre siden så ga hun meg alt. Hun fikk meg til å forstå hva som er livet -når de andre var ute å festet var jeg hjemme med henne. Etter at jeg fikk henne begynte jeg på påbygging, deretter var jeg i permisjon med lillesøster, så to år på sykepleien for lillebror kom og til slutt siste året på sykepleien før lillesøster nr 2 ble født. Idag er jeg 26 år, forlovet med barnefar til alle mine barn, huseier og sykepleier på en intensivavdeling. Stolt? Ja, som bare det!!! Jeg måtte gå skole for å ta ansvar for henne, hvor hadde jeg havnet hvis jeg levde ut ungdomslivet feks? Jeg har troa på deg:) det vil bli tøffe dager, men jeg kan love deg at det er verdt det <3

  96. Jeg ble mor når jeg var 21 og hadde ingen utdannelse selv. Først nå i en alder av 25 har jeg tatt sjangsen. Sjangsen til å gå på skolen å få utdannelsen jeg ville ha, litt alene tid der mens barna er i bhg. Og mannen er på jobb. Ikke ta deg nær av frekke kommentarer,noen har alltid noe å henge seg opp i/ blande seg inn i. Så lenge du gjør ett valg som er riktig for deg og barnet ditt, så har ingen noe de skulle sagt:-) stå på.!

  97. Hei! Jeg bør selv mor som 19 åring.. Og syntes det var helt topp og følte meg Helt moden for å få barn! Den dag i dag angrer jeg ikke på at jeg fikk min datter som 19, men jeg merker stor forskjell på meg selv fra 19 til i dag(26 år) her snakker jeg om meg selv og ikke deg.. Men om jeg fikk valget i dag igjen om å få min datter som 19 eller 26 hadde jeg helt klart valgt 26! Dette handler om alt jeg har erfart og lært på denne tiden! Jeg mener at man er ikke voksen som 19( selv om man føler seg så voksen man bare vil). Man har ikke levd ferdig ungdomstiden! Jeg kjente meg såååå igjen i ditt innlegg og syntes det var kjempe bra skrevet. Og at du som mor gjør det beste for barna dine tviler jeg ikke på i det heletatt ( fordi det gjør man uansett om man er 16 eller 30). Ikke at jeg kjenner deg, men jeg tenker du kan si det samme som meg om en 10 års tid:)

  98. Hei først og fremst må jeg si du kommer til å bli en fantastisk mor! Jeg ble gravid 1 mnd etter 17års dagen min å nå er jeg 18 med en gutt på
   Snart 10 mnd ! Jeg håper du velger å se vekk ifra de stygge kommentarene på denne bloggen! 😀 Det er ikke rett at andre mennesker skal få
   Dømme om du er 16 .19.25 , 36 år når du får din første unge. Det er mange som har sin mening om det å det er greit, men hvorfor hakke ned på andre. Jeg kjenner at denne verden er blitt syk Idag ! Man blir kalt hore, løs , billig osv bare fordi man blir gravid tidlig… Jeg vil bare si at du er verken hore, laus i fitta , billig eller noe som de andre sier! De Vett virkelig ikke hva de går
   Glipp av når de har en unge i hendene ! Å til dere som sier det er tidlig å få
   Barn i en alder av 16? Bedre med for tidlig enn for sent spør du meg 😀

  99. Heisann! Vil begynne å rose deg da jeg synes du virker som en god mor og veldig flink.
   Det jeg synes er trist er at du er et barn som får barn, alt blir så mye tyngre når det kommer til utdannelse og jobb, du får heller ikke den ungdommen som de fleste får og trenger for å lære om seg selv og ta dumme og rette valg og å lære av feilene.
   Du må bli voksen så utrolig fort og får et stort ansvar.
   Men må si du har bein i nesen som valgte å beholde barnet, jeg tror mange ville valgt den “lette” utveien. Men du gjør det bra for deg selv og barnet.
   ingen kan si du er en dårlig mor pga alder. Det er hva du gjør og hvilke valg du tar som avgjør det.
   Jeg heier på deg!

  100. Hei 🙂
   Jeg har ikke fulgt med så mye på bloggen din må jeg ærlig innrømme.
   Men likevel så heier jeg på deg. Før i tiden var unge mødre yngre da de fikk barn om ikke enda yngre. Jeg eralene mor til en datter på 2 snart 3 å jeg er 26. Det er ingen fasit på å være en god mor. Det finnes ingen fasit. Jeg vet og tror du er innstilt på at alt vil gå bra. Å for meg er du ganske moden som kan skrive en sånn blogg. Jeg hadde aldri greid det.Jeg liker virkelig at du skriver tilbake til de som klager og syter. Kos deg masse med gutten din da han kommer 🙂 stå på, du er en jente med bein i nesa 🙂 respekt !! 🙂

  101. Du skriver så bra! Du skal være stolt over deg selv. Ikke la uvitende mennesker påvirke deg negativt. Hvis du tror du kan klare det, så kan du det!

  102. Jeg aner ikke hvordan jeg skal reagere på dette. Jeg er rettskaffent målløs. Jeg snakker for veldig mange andre når jeg sier at den situasjonen du er i ikke er ønskelig. Den er ikke det. Jeg er veldig bestemt mot at folk skal bli unge mødre. Jeg synes det er utrolig umodent, på ufattelig mange måter.
   Samtidig er det noe annet som er langt viktigere å meddele. Jeg ønsker deg, og barnet ditt en god fremtid. Jeg ønsker at alle problemer skal vike for deg og dine. Jeg og flere støtter unge mødre. Vi støtter ikke at dere blir det, men vi er til stede og støtter dere når det ikke er annen utvei enn å få barnet. Jeg beklager på det sterkeste alt jeg har ment tidligere, ikke på grunnlag av denne artikkelen og for hva som er skrevet her. Nei, jeg beklager på det grunnlaget av at ved å se denne tilfeldige artikkelen på nyhetsfeeden min ble jeg rørt. For vi glemmer det barnet som er på vei inn i det kalde, ufrivillige livet. Og ved å kaste noen som helst form for tankeløs kritikk mot moren, skader vi indirekte barnet. Og det skal ikke skje. For den slags angrep er utforskammelig.

  103. Kjempe flott innlegg! Jeg selv er 18 nå, men husker godt hvordan det var å være 16. Ble gravid da jeg var 15 og fikk mye press fra familie og venner, ble presset til å ta abort da de sa jeg aldri kom til å klare det, at jeg ikke var moden nok. Men det er feil, det du sier er helt riktig! Selvom en er 16, betyr ikke det at en er umoden eller uviten om alt. Stå på! Du virker som ei flott jente. 🙂

  104. Er ikke veldig ofte jeg kommenterer blogger, men dette innlegget fortjente sikkelig med ros. Jeg synes det er utrolig tøft av deg å bli mor i en så ung alder. Og det står det stor respekt av, vertfall av meg. Ønsker deg masse lykke til❤

  105. Huff.
   Jeg tror ærlig talt dette unge mødre hysteriet er noe dere legger opp til selv. Hvertfall i stor grad. Dette innlegget er tåpelig fra mitt ståsted. Jeg hadde troen på deg og har fulgt bloggen din en god stund. Men nå er det slutt. For ei sutring. I mange innlegg går du på hva alle andre mener om dere unge mødre. Men jeg tror faktisk dere er med å legger opp til det med disse innleggene. Jeg er møkk lei av å høre hvor herja dere blir av alle som er eldre osv osv. Er det rart vi kanskje mister litt troen på unge mødre når dere skriker ut deres nøøøød igjen og igjen? I stede for å faktisk skrive om hvordan dere har det og hva dere gjør kommer innlegg om ldelagte kropper etter svangerskap, ingen tror på unge mødre ol. Vet du hva. Med disse innleggene sier du i mine øyne at “mobberene” (velger å kalle de som herjer med unge mødre det) har rett. At dere har ett tøft liv ol. Nei mammasom16. Når du tydelig vis synes du er så voksen så får du vise det også. Lykke til videre i livet. Jeg følger ikke bloggen din videre

  106. Synes det er flott at du utrykker dine meninger:) og synes det er utrolig teit at folk snakker om at du “skriver for oppmerksomheten”! Det er viktig å få andre til å forstå.
   Jeg er 20 år, har ingen barn, holder på med utdannelsen, meen min største drøm
   er å bli mor. Må helst vente til jeg er ferdig med utdannelsen før jeg kan få barn, men synes det naturligvis er lang tid å vente 😋 har fått litt negativ tilbake melding på dette om at jeg planlegger å få barn etter lærlingstiden. Nettopp fordi jeg er ung…
   Men hvorfor det?? Som noen før meg har nevnt, så var det vanlig før å få barn som ung voksen.. Dessuten så anbefaler visse leger og forskere at kvinner skal få barn unge (innen en viss grense).. Nettopp fordi kroppen våres er skapt for å få barn ikke så alt for mange år etter puberteten ( da helst etter 16 år, ettersom det er den sexuelle lavalder). Så hvorfor er folk så negative til at man får barn mellom 16-25??? Jeg har funnet ut at de fleste som er negative til dette har fått barn selv etter dem fylte 25 eller så har dem ikke barn selv..
   Jeg har sterk tro på at de som får barn i ung alder, vokser opp ganske fort etter fødselen akkurat som det er for dem som får barn når de er 30..
   Godt å få utrykket meg om det😂 vil bare si lykke til, NYT livet og nyt livet med sønnen din! 😊 Det å få barn i seg selv er en stoor gave! Og vil si det er et stort + at du er ung, ettersom du har mere energi og vil få oppleve ett såpass langt og flott liv som mor! ☺️Ikke alle er like heldige med å få barn. Både jeg og min (snart ektemann) gleder oss stort til den dagen vi får barn! Ingen større glede enn det💕

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg